Biftek s pireom od graška i reduciranim rajčicama


Sastojci  

-600 g junećeg filea (bifteka)
-50 g naribanog parmezana
-100 g panko mrvica
-1 žličica crnog sezama
-300 g cherry rajčica
-150 ml aceto balsamica
-200 ml crnog vina
-1 žličica sušenog bosiljka
-4 češnja češnjaka
-50 g šećera
-250 g zamrznutog mladog graška
-25 g maslaca
-50 ml slatkog vrhnja
-2 žlice maslinovog ulja
-sol
-crni papar mljeveni

Priprema

U lim za pečenje rasporedite na papir za pečenje pola količine naribanog parmezana, pospite panko mrvicama, pa pospite preostalim parmezanom i na kraju s crnim sezamom.

Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 °C 10 - 15 minuta ili dok mrvice ne dobiju lijepu zlatnu boju. Izvadite, pustite da se ohladi pa natrgajte na veće komade.

Rajčice prerežite po pola i stavite u manju posudu za pećenje s višim rubom. Ulijte aceto, vino, pospite bosiljkom, dodajte cijele češnje češnjaka, malo posolite i dodajte šećer. Stavite u zagrijanu pećnicu na 30 – 60 minuta, odnosno dok se tekućina ne reducira.

Grašak skuhajte u blago posoljenoj vodi. Ocijedite ga, dodajte mu maslac, vrhnje i pomoću štapnog miksera usitnite u pire. Po potrebi posolite i popaprite.

Biftek narežite na 4 deblja odreska, posolite, popaprite i popecite u tavici na zagrijanom maslinovom ulju.

Posluživanje

Pečeni biftek poslužite na podlozi od pirea od graška, preliven reduciranim acetom s rajčicom i ukrasite pečenim krekerima od mrvica i parmezana.

Savjet

Aceto i vino možete najprije zagrijati do vrenja na vatri, pa onda doliti rajčici, jer će na taj način biti brže gotovo.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com