Doughnuts sa jabukama i glazurom od soka od jabuka


Sastojci

Tijesto

-1 vrecica suhog kvasca
-60 ml toplog mlijeka
-120 ml soka od jabuka ili cider
-300 g pšenično glatko brašno
-1/2 zlicice soli
-50 g secera
-1 vanilin šećer
-3 zlice omeksalog maslaca
-1 jaje
-1 kiselkasta jabuka (150 g)

Glazura

-150 g secera u prahu
-1 vanilin šećera u prahu
-1/2 zlicice cimeta mljevenog
-3-4 zlice soka od jabuke ili cider

I jos

-secer sa cimetom
-secer u prahu

Priprema

Kvasac otopi u toplom mlijeku i ostavi sa strane. U zdjelu za mijesanje stavi brasno, sol, vaniliju  secer, maslac, jaje, sok od jabuke i kvasac, pa umijesi mekano tijesto. Na kraju umijesi ociscenu i na male kockice narezanu jabuku. Ako vam se cini da je jabuka pustila soka i razvodnila tijesto dodaj zlicu dvije brasna. Tijesto prekrij i pusti neka pociva na toplom 30-40 min .

Uzaslo tijesto prebaci na ravnu povrsinu posutu brasnom i razvuci na 1 cm debljine. Kalupom za doughnuts (ja ga nisam imala i koristila sam kalup za krafne i malu casicu  za rakiju) vadi kolutove iz tijesta i slazi na lim posut brasnom. Male sredine isto ostavljaj skupa sa kolutovima. Ostatak tijesta premijesi i razvuci, te opet vadi kolutove. Pokrij ubrusom i ostavi na toplom mjestu 20-30 min.

U medjuvremenu napravi glazuru tako sto ces u zdjelu za mijesanje staviti secer, canilija secer i cimet te lagano izmijesati, najbolje pjenjacom. Polako dodaji zlicu po zlicu soka od jabuke dok ne dobijes smjesu gustu kao med. Nekada treba malo vise, a nekada malo manje soka. Ostavi sa strane do upotrebe. Ugrij ulje i przi doughnuts do zlatnosmedje boje sa obje strane. Gotove vadi na papirnate ubruse i pusti da se ocijede od viska ulja.

Tek tople doughnuts jednom stranom uroni u glazuru i malo sacekaj dok se visak ne ocijedi, pa ih slazi na pleh ili na resetku za hladjenje. Na isti nacin glaziraj i malene kuglice. Pusti neka se ocaklina ili glazura stisne, pa tek onda serviraj. Ako ne zelis raditi glazuru mozes doughnuts samo uvaljati u secer pomijesan sa cimetom ili jos jednostavnije posuti samo sa secerom u prahu.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com