Herbsttorte


Sastojci

BISKVIT

-250grama brasna
-1/2 praska za pecivo
-1m.z. cimeta
-1 jaje
-1 bjelanak
-150 mekanoga maslaca
-150grama smedeg secera
-1 jabuka rendana

KARAMEL

-200grama secera
-150ml slatkoga vrhnja

KREMA

-300grama krem sira sobne temp.
-1 vrecica zelatine
-1/2 salice od 250ml karamela
-250ml slatkoga vrhnja

Za ukrasiti tortu

-2 jabuke
-1 VZ maslaca
-1VZ smedeg secera

Priprema

Prvo napravite karamel,po svome nekom omljenom receptu ili po ovom!Karamel neka se na sobnoj temp. hladi,ako je iz hladnjaka nece se povezati sa krem sirom.Naribati jednu jabuku,malo je poprskati sa sokom limuna i ostaviti kratko na stranu.Pecnicu zagrijati na 180 stepeni.Suhe sastojke sjedinuti.Mekani maslac i secer miksati,dodati jaje i bjelanak miksajuci dalje,postepeno dodavati suhe sastojke i na kraju ribanu jabuku.Peci oko 30-40min provjeriti sa cackalicom dali je biskvit gotov.Nemojte ga prepeci!Ohladiti!

Kada je se karamel ohladio i biskvit,pripremiti kremu.Zelatinu pripremiti po upustvu vrecice.Krem sir sobne temp. i pola salice karamela miksati da se sve lijepo poveze,dodati zelatinu i slatko vrhnje,miksajuci dalje.Znaci slatko vrhnje nije potrebno prije miksati nego ga miksate skupa sa kremom!Ja nisam dodavala secer,zaista je dovoljno slatko kroz karamel a vi kako zelite!Kremu raspodjeliti na biskvit,koji smo okrenuli naopacke.Znaci donja strana je gornja!Ostaviti u hladnjak na 1 vremena da se malo stisne pa pripremiti jabuke.

Jabuke oguliti i isjeci na kolutice ne pretanke,maslac staviti u tavu pa jabuke lagano pirjati,kada omeksaju dodati smedi secer i pola male zlice cimeta.Poslagati po torti kako vam volja,ukrasiti sa slagom ili ostaviti nako kako je!Ja sam dodala u slatko vrhnje pola male zlice cimeta i ukrasila stim.Uzivajte u ovaj finoj torti!

Ako ce te praviti po ovom receptu karamel: 200grama secera karamelizirati dok ne dobije zlatnu boju,temp. smanjiti i oprezno uljeti slatko vrhnje,non stop mjesajuci dok se sve lijepo poveze.Ja ne dodajem maslac,vi mozete ako zelite! 30grama je posve dovoljno!

Posluživanje

Tortu dobro razhladiti, 3-4 sata!

Preuzeto sa: www.coolinarika.com