Čokoladna markiza


Sastojci

Biskvit(24cm)

-4 jaja
-120 g šećera +2 vanilin šećera
-150 ml ulja
-200 g tekućeg jogurta
-200 g oštrog brašna
-1/2 paketića praška za pecivo
-40 g kakaa u prahu
-naribana korica naranče
-5 ml eksatrakta vanilije
-prstohvat soli
-30 ml vruće vode

Krema:

-50 ml vrhnja za šlag(za topiti čokoladu)
-100 g tamne čokolade
-100 g mliječne čokolade
-20 g vanilin šećera
-ribana korica naranče
-2 jaja
-250 ml vrhnja za šlag

Premaz

-đem od jagoda(manja teglica od 250g)
-voda

Glazura:

-100 g tamne čokolade
-200 ml vrhnja za šlag

Dekoracija

-200 g piškota

Priprema

Za biskvit razdvojite bjelanjke od žumanjaka i istucite sa prstohvatom soli i polovicom šećera u čvrsti snijeg.
Žumanjcima dodajte preostali šećer i tucite dok se ne udvostruće. U tankom mlazu uljevajte ulje,jogurt.

Dodajte naribanu koricu naranče. Dodajte prosijano,brašno,prašak za pecivo,kakao. Dodajte aromu vanilije i vodu. Promiksajte i dodajte snijeg od bjelanjaka.Polovicu bjelanjaka umiješajte sa mikserom na najnižoj brzini,a polovicu ručno sa špatulom.

Od ove smjese ispecite tri kore. Pecite na 170C-25 min ili na 180C-15 min. Biskvite ohladite.

Za kremu rastopite čokoladu u vrhnju za šlag na laganoj vatri. U rastopljenu čokoladu dodajte pjenjačom razrađene žumanjke i kuhajte uz stalno miješanje oko 2 min na slaboj vatri. Ohladite na mlako.

Na paru stravite šećer i bjelanjke i kuhajte lagano mješajući pjenjačom dok se šećer ne otopi. Preselite u zdjelu za miksanje i miksajte dok se bjelanjci ne pretvore u šaum.tj ne postanu svijetli i hladni na dodir. Tučene bjelanjke dodajte u mlaku čokoladu i pomiješajte špatulom. Istucite vrhnje za šlag i dodajite u par navrata u kremu.

Slaganje torte

Na pladanj za serviranje stavite prvu koru biskvita i prelijte sa đemom(oko dvije žlice đema) koji razrijedite sa duplim omjerom vode i kuhate na laganoj vatri da bude tečan. Ostatak đema upotrijebite za premazati biskvit. Po potrebi dodajite još vode.. Natopite sve tri kore biskvita,al ne previše,jer su biskviti meki.

Pričekajte da se upije pa premažite đemom od jagoda. Premažite polovicom muss čokoladne kreme. Ponovite postupak sa sljedećom korom,premažite ostatkom kreme i poklopite sa trećom korom. Treću koru također natopite i premažite đemom,pa stavite na hlađenje.

Ostavite malo kreme za premazati stranice torte. Stavite tortu na hlađenje .

Ja sam tortu slagala u obruču. Kad se krema malo stisne prelijte tortu čokoladnom glazurom. Za glazuru topite sastojke na laganoj vatri. Ja sam dio prelila po torti a dio ostavila u hladnjaku izmiksala smjesu i napravila ružice.

Kad se torta ohladi maknite obruč i premažite stranice torte sa kremom. Svaki piškot premažite sa đemom od jagode do pola i nalijepite na stranicu torte i tako u krug dok ne popunite prazninu.. Ukrasite tortu po želji..

Preuzeto sa: www.coolinarika.com