Božićna grana sa nadjevom od krokanta (Ferrero Rocher)


Sastojci

Krokant

-300 g secera
-300 g blansiranih i tostiranih ljesnjaka
-1, 1/2 zlicica ulja

Biskvit

-60 g brasna
-60 g kakaa
-6 jaja
-150 g secera
-1/4 zlicice soli
-1/2 zlicice praska za pecivo
-60 ml brandy-a , likera od narance ili soka od narance

Svijetli nadjev

-120 ml slatkog vrhnja
-70 g oljustenih , tostiranih i mljevenih ljesnjaka
-1/3 mrvica od samljevenog krokanta
-180 g maslaca

Pjenica od krokanta

-120 g tamne cokolade
-2/3 mrvica od samljevenog krokanta
-80 g maslaca
-420 ml slatkog vrhnja

Cokoladna kora

-500 g tamne cokolade
-1/2 zlice kakaa
-secer u prahu

Dekoracije

-sisarke , gljivice , listici - keksici
-usecerene grancice jelke ili bora

Priprema

Najprije napravi krokant tako sto ces u siroj posudi otopiti secer uz stalno mijesanje i kada pocne mijenjati boju u boju karamela skini sa vatre i odmah umijesaj ljesnjake. Vrelu masu prebaci na lim oblozen papirom za pecenje ili na silikonsku podlogu, poravnaj i pusti da se potpuno ohladi. Dobiveni krokant natrgaj na manje komade i sve stavi u multipraktik, te samelji sto sitnije mozes, dodaj ulje i nastavi mljeti dok ne dobijes  mrvice slicne smedjem seceru.Ostavi sa strane do upotrebe.

Za biskvit-rolad odvoji zumanjke od bjelanjaka , pa umuti bjelanjke sa 1/2 secera i dodaj sol, te miksaj dok ne dobijes finu, glatku pjenicu. Ostavi sa strane i u drugoj zdjeli izmuti zumanjke sa ostatkom secera dok zumanjci ne poblijede. Zumanjcima dodaj bjelanjke i spatulom sve lagano izmijesaj, na kraju dodaj prosijano brasno, kakao i prasak, te sve izmijesaj u jednolicnu masu. Masu prebaci u lim oblozen papirom za pecenje i poravnaj, te peci u zagrijanoj pecnici na 190 stupnjeva 15 min. Ohladi biskvit i urolaj u cisti ubrus.

Za svijetli nadjev ugrij vrhnje do vrenja i vrelog uspi u multipraktik, dodaj ljesnjake  i dobro samelji, pusti neka se ohladi. Hladnoj masi dodaj maslac sobne temperature i mijesaj dok ne dobijes ujednacenu masu. Sve prebaci u zdjelu i umijesaj samljeveni krokant. Ovo moze biti napravljeno i par dana unaprijed, cuvaj u hladnjaku i prije upotrebe vrati ponovo na sobnu temperaturu.

Pjenicu od krokanta napravit ces tako sto ces u zdjelu staviti narezanu cokoladu i maslac. 180 ml slatkog vrhnja ugrij do vrenja, pa njime prelij cokoladu i maslac, pusti neka stane 1 min, pa sve dobro izmijesaj u jednolicnu masu. Ostavi sa strane, pa u cistoj posudi izmuti ostatak  slatkog vrhnja u finu pjenicu. U tek toplu cokoladu umijesaj mrvice od krokanta, te na kraju spatulom umijesaj tuceno vrhnje. Spremi u hladnjak do upotrebe.

Nakon sto je sve napravljeno sada je vrijeme da se slozi rolad. Hladan biskvit naskropi likerom ili sokom, pa premazi sa svijetlim nadjevom, nastoj da sloj bude sto ravnomjerniji, preko nanesi 2/3 pripremljene pjenice i poravnaj. Urolaj nadjeveni bisvit u rolat i spremi u hladnjak skupa sa ostatkom pjenice  na nekoliko sati.

U medjuvremenu otopi 300 g tamne cokolade. Odrezi dva komada papira za pecenje velicine pleha za rolad. Na papir ispi otopljenu cokoladu i prekrij drugim komadom  papira, pa rukama ravnomjerno rasporedi cokoladu. Urolaj cokoladu u papiru u cvrstu tubicu i stavi u hladnjak na nekoliko sati da se dobro stisne.

Rashladjeni rolat izvadi iz hladnjaka odrezi mu krajeve ukoso i postavi ih na zeljena mjesta. Cijelu granu sada premazi ostatkom pjenice. Cokoladnu tubicu izvadi iz hladnjaka i odmotaji skupa sa papirom. Dok se bude odmotavalo cokolada ce pucati, tako treba biti. Dobivenim komadicima oblozi cijeli panj i sve vrati u hladnjak dok otopis drugu cokoladu.

Ostatak cokolade otopi i uz pomoc kuhinjskog kista nanosi sloj cokolade na ukrucenu cokoladu i u supljine izmedju. Otopljena cokolada ce se odmah stiskati i izgledati ce neuredno, ali ne brini tako treba biti, ako moras na pojedinim mjestima nanesi jos jedan sloj cokolade, na ovaj nacin cete dobiti efekat ispucale kore drveta.

Na kraju mjestimicno kistom nanesi kakao i secer u prahu, ovo ce docarati prasinu na kori. Uz panj polozi usecerene grancice te namjesti sisarke za koje recept mozete naci ovdje ili ukrasi gljivicama od bjelanjaka ili marcipana. Odluka je vasa i slobodno dekorirajte po svom nahodjenju, a ovo je samo moja sugestija.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com