Cimet zvjezdice bez pečenja


Sastojci

-500 g fino mljevenih badema
-5 bjelanjaka
-450 g šećera u prahu
-1 čajna žličica mljevenog cimeta

Priprema

Šećer u prahu prosijemo. Bjelanjke ulupamo u čvrst snijeg. Na početku dodamo prstohvat soli, tako je snijeg čvršći. Počnemo s najnižom brzinom miksera, potom brzinu povećavamo. Kada je snijeg na pola ulupan, sipajući dodajemo prosijan šećer u prahu in neprestano miksamo,  sve dok masa nije čvrsta i počne se sjajiti.

Dio snijega odvojimo (šalicu od 2,5 dl otrpilike) i stavimo u hladnjak.

Na mikseru promijenimo žicu za miješanje, stavimo onu spiralastu i u preostali snijeg umiješamo mljevene bademe i na kraju dodamo cimet.
Kako dodajemo bademe, tako masa posatje čvršća. Ako ne možemo miješati mikserom, masu mijesmo rukama. Na podlogu stavimo šećer u prahu, šećerom u prahu potresemo i ruke i obradimo masu.Ako se lijepi, dodajemo bademe sve dok tijesto ne postane kompaktno i ne lijepi se više na ruke i podlogu.

Kuglu umotamo u plastičnu foliju i stavimo u hladnjak na nekoliko sati. A može ostati i preko noći, pa čak i nekoliko dana.

Radnu površinu potresemo šećerom u prahu. Masu podijelimo na dva dijela da lakše valjamo. Tijesto razvaljamo na tri do pet mm debelo i izrežemo zvijezdice. Modlicu prije svakog izrezivanja pritisnemu u šećer u prahu, tako se tijesto neće zalijepiti na model.

Zvijezdice slažemo na peki papir ili silikonsku podlogu. Na svaku damo kavenu žličicu snijega kojeg smo odvojili i potom čačkalicom razvučemu u svaki krak.

Zvijezdice ostavimo 10 do 12 sati da se osuše na zraku. Složimo jih u kutije, između slojeva stavimo peki papir. Zvijezdice čuvamo odvojeno od drugih keksića - jako su aromatične pa bi se drugi kolačići možda navukli aromei i mirisa.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com