Gibanica od sukanih i pečenih kora


Sastojci

-500 gr brašna
-1 kašičica soli
-po potrebi vode (oko 300 ml)

Za nadev:

-600 gr sira
-4 jajeta
-250 gr mleka ili kisele vode
-po potrebi ulje

Priprema

Zamesiti testo za pitu da bude srednje tvrdo i ostaviti pokriveno da se odmori od pola sata, može i koji minuta duže. Podeliti testo na kuglice, pa svaku oklagijom tanko razvijati (sukati) na veličinu malo veću od pleha u kome će se peći gibanica. Kore obilno posipati brašnom dok se razvlače, da se ne lepe za oklagiju i radnu površinu. Ne sekirajte se ako nisu skroz okrugle, kad se gibanica ređa sve to nema veze...

Svaku koru preko oklagije preneti do šporeta na loženje i peći na očišćenoj plotni po petnaesetak sekundi sa jedne i sa druge strane (tek da dobije smeđe tačkice), pa je staviti u veliku najlon kesu ili u sud sa poklopcem da omekne.
Dok se kora peče razvijati sledeću, pa ih naizmenično razvijati, peći i odlagati. Kada se sve ispeku ostaviti ih dobro ušuškane dok se ne ohlade.

Ohlađene kore izvaditi iz kese/suda u kome su se hladile.
Sir i jaja umutiti, dodati mleko (kiselu vodu) i ulje.  U podmazan pleh staviti koru, poprskati je uljem, bogato je namazati nadevom, poklopiti sledećom korom i tako ređati dok se sve ne potroši.

Premazati gornju koru nadevom, poprskati uljem i peći u rerni zagrejanoj na 200°C nekih 30 - 40 minuta, odnosno dok lepo ne porumeni.

Ko nema priliku da kore peče na plotni šporeta, može da ih peče u pizza pekaču ili u većem teflonskom ili tučanom tiganju. Može i u većoj tepsiji na ringli ili na roštilj-ploči.

Posluživanje

Nema boljih kora od ovih, gibanica je ukusnija nego da je od palačinki! Gotove mogu da se zamrznu, tako da je najbolje praviti duplu meru, pa od polovine praviti gibanicu, a drugu polovinu zamrznuti za reprizu.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com