Novopazarske mantije po originalnom receptu


Sastojci

-1 kg brasna mekoga tip 500
-1 kasika soli
-tople vode po potrebi

ZA NADJEV

-500 gr mlevena mesa
-4 glavice luka
-1 kasika soli
-pola kasike crnog papra mljevenog

ZA PRELIV

-500 gr gustoga jogurta ili kisela mleka
-nekoliko cesnadi beloga luka

I JOS

-250 gr masla ili putera za prskanje kora

Priprema

Od navedenih sastojaka umesiti meko testo podeliti ga na 3 loptice i ostaviti da odstoji pola sata na toplome..Svaku lopticu premazite sa malo ulja da se ne bi oodzgo hvatala kora i prekrijte najlonskom folijom..

Jufku ( lopticu) rastanjite pomocu oklagije pritom posipajuci brasnom..

Pospite maslom pa razvlacite samo krajeve tako da se sredina sama tanji..Povremeno poprskajte sa po malo masla i vucite krajeve i preklapajte ih.

Drugi nacin da se razvuce je ovakav tanjite sredinu zatim krajeve pa preklopite jednu pa drugu stranu nanesete nadjev i zavijete..Odaberite postupak koji je vama laksi ukus je na kraju odlican sa obe varijante..

Secite ih na komadice pa krajeve podvucite ispod da dobijete male loptice..Po neko ih otkida rukama na komade pa ih savija al meni je ovako lakse jer mi ispadnu sve iste velicine..

Poslazite ih u pleh ( ja sam koristila onaj veliki iz sporeta i sa tri jufke se taman citav popuni)..Pecite oko pola sata na 200-250 stepeni dok ne dobiju finu zlatnu boju..

Kada su se fino zapekle onda ih prelijte prelivom od jogurta i sitno seckanog belog luka ..

Vratite ih u rernu jos nekih pet minuta pa ih izvadite da se prohlade pritom ih pokrijte folijom da malo omeksaju...

Posluzite ih tople uz kiselo mleko,jogurt ili neku finu tursiju..Dobar tek vam zelim i nadam se da sam postupak fino objasnila..

Za nadjev:

Luk sitno iseckajte pa ga przite 15tak  minuta zatim dodajte mleveno meso te przite jos desetak minuta dok sva voda ispari..Poslite i pobiberite i pustite da se ohladi..

Za preliv:

Sitno seckani beli luk izmesajte sa jogurtom pa prelijte preko pecenih mantija..Puter otopite pa nijme prskajte kore dok ih tanjite..

Preuzeto sa: www.coolinarika.com