JAKO FINA, KREMASTA, TOPI SE U USTIMA - NEODOLJIVA ORAH PITA!


Sastojci

Fil od pudinga

-750 ml mleka
-2 kesice pudinga od cokolade
-2 zumanca
-150 g putera
-150 g secera u prahu

Fil od oraha

-5 belanaca
-prstohvat soli
-200 g secera
-300 g mlevenih oraha

Testo

-400 g brasna
-1 ravna kasicica praska za pecivo
-prstohvat soli
-150 g secera u prahu
-180 g hladnog putera
-kasika - dve mleka
-3 kom zumanca

Priprema

Prvo napraviti fil. U 150 ml mleka rastvoriti prasak za puding, dodati lako umucena zumanca i dobro sjediniti. Ostatak mleka zakuvati, sipati vrelo mleko preko pudinga pa sve ponovo vratiti u serpu i uz stalno mesanje, na tihoj vatri kuvati puding oko dva min, dok se ne zgusne. Skuvani puding staviti na stranu da se hladi ali ga povremeno promesati da se ne bi uhvatila korica po povrsini.

Za testo prvo prosejati brasno zajedno sa praskom za pecivo i sa prstohvat soli. U brasno dodati secer u prahu i na sitne parcade isecen puter pa sve sjediniti ( natreti ) dok se ne dobije mrvicasta struktura brasna i da nema parcadi putera. Zatim dodati 3 zumanceta i kasiku - dve mleka da se zamesi testo, kada ga stisnete u ruku ono ne sme da se rasipa vec da bude formirano i da zadrzi oblik. Testo podeliti na tri jednaka dela, malo ga rastanjiti da dobije okrugao oblik, svaki deo posebno uviti u foliu i staviti testo da se hladi sat vremena u frizider.

Dok se testo hladi na papiru za pecenje olovkom nacrtati pravougaonike velicine 20 x 30 cm. Na ovom papiru razvijati testo da bude te velicine ( naravno sa druge strane od crtanja ).

Kada se testo ohladilo razviti sve tri kore na papiru pa ostaviti na stranu dok se ne napravi fil od oraha. Penasto umutiti belanca ( dodati samo mrvce soli ) a zatim polako dodavati kristal secer. Kada se sav secer otopio i masa postala cvrsta umesati mlevene orahe. Dobro sjediniti penu od belanaca i oraha pa smesu podeliti na tri jednaka dela.

Sva tri testa pazljivo premazati smesom oraha i belanaca, izravnati da bude svugde iste debljine, staviti na tepsiju ( ja sam pekla na prevrnutoj tepsiji ) i peci u predhodno ugrenjanoj pecnici na 180 C oko desetak min, odnosno dok smesa od oraha ne pocne lagano da menja boju. Pri tom paziti da i donja kora se blago zarumeni. Izvaditi pecenu koru, pazljivo je skinuti sa tepsije, ili jos bolje ostaviti je na tepsiji da se malo prohladi. Drugu koru staviti na drugu tepsiju pa i nju peci, a tako i trecu. Sve tri kore skroz ohladiti.

Sada nastaviti sa filom. Dobro izmiksirati omeksali puter i secer u prahu, miksirati dok se ne dobije penasta smesa. U ohladjeni puding prvo dodati kasiku umucenog putera, dobro sjediniti puding i puter, ponovo dodati kasiku - dve putera u puding, opet dobro sjediniti a zatim tako dobijenu smesu pudinga i putera vratiti u umuceni puter i nastaviti sa miksiranjem dok se ne dobije fina penasta krema. Fil podeliti na dva jednaka dela.

Sada filovati pitu. Na cvrstu, ravnu povrsinu ( ja koristim plitku tepsiju ) staviti prvu koru, premazati je polovinom fila, pazljivo staviti drugu koru, premazati je drugom polovinom fila, preko fila staviti trecu koru. Preko kore staviti papir za pecenje pa pitu optereti, ne jako, i staviti je u frizider preko noci.

Sutradan gotovu pitu preliti prelivom od secera u prahu. U manju ciniju staviti secer u prahu pa polako dodavati kasiku vode pa kasiku soka od limuna, pa opet kasiku vode i kasiku soka od limuna. Smesa ne sme da je suvise retka jer se nece zadrzati na povrsini kolaca, a ako je suvise gusta onda ne moze da se lepo prelije preko povrsine, zato po potrebi treba da se doda jos secera ili vode i soka od limuna.

Takodje u gotov preliv dodati kasicicu ulja da preliv dobije lepsi sjaj i da ne puca. Ostaviti par sati da se preliv stegne i onda seci pitu na zeljene oblike.

Nemojte se uplasiti kada vidite ovako puno teksta, pita se lako i brzo pravi, nije uopste nista komplikovano a krajnji rezultat je fantastican!

Preuzeto sa: www.coolinarika.com