2 u 1 supa i pirinač – jeftino i brzo


Sastojci:

- ½ kg smrznutog povrća za djuveč
- 1 šolja (2 ½ dcl) pirinča
- 1 veza mladog crnog luka
- testo za supu
- 1 kocka za supu
- 2 + 2 kašikice vegete
- ½ + ½ kašikice bibera
- 1/3 kašikice muskatnog oraščića
- ulje

Priprema:

Povrće stavimo u nekih 1 ½ l vode (tj. dovoljno da malo više nego prekrije povrće). Dodamo kockicu za supu, 2 kašikice vegete, ½ kašikice bibera i ostavimo da se povrće skuva do pola.

Za to vreme, pirinač stavimo u cetku i peremo pod mlazom vode toliko da voda koja teče iz pirinča bude providna. Tako u cetki iznad neke šolje, činije, ostavimo pirinač da se ocedi i osuši.

Luk očistimo i iseckamo u multisecku na što sitnije.

U šerpu sipamo ulja da pokrije dno, stavimo pirinač (prosušeni) i dinstamo ga povremeno mešajući (pazimo da ne zagori :) ). Tako nekih 5 minuta. Nakon toga, dodamo luk i zajedno sa pirinčom dinstamo dok se luk ne udinsta.

Kada je povrće do pola kuvano, procedimo ga na cetki, tako da vodu od kuvanja sačuvamo za supicu. Ocedjeno povrće dodamo na luk i pirinač i još koji minut zajedno dinstamo.

Tako pripremljen pirinač rasporedimo u tepsiju srednje veličine. U šoljici izmešamo preostale 2 kašikice vegete, ½ kašikice bibera, muskatni oraščić, nalijemo punu šolju vode i sipamo preko povrća i pirinča. Nalijemo još 3 šolje vrele vode. Pokrijemo tepsiju alufolijom i stavimo nekih 20 minuta u lernu, da se pirinač skuva. Nakon toga, skinemo foliju i ostavimo još 10 minuta da se malo zapeče.

Vodu od kuvanja povrća koju smo spasili, stavimo da vri, možemo je malo razrediti sa kojom čašom vode. Kada provri, ukuvamo testo, desetak minuta kuvamo i eto nama divne, hranljive supice.

Pirinač možemo jesti „klot“ ili ga možemo malo pojačati pavlakom kada ga serviramo.  Ukusno je i na jedan i na drugi način.

Eto…to bi bilo jedno jeftino, ukusno, brzo i jednostavno jelo. Prijatno vam bilo!