SLANA TORTA


Sastojci:

Za crveni biskvit:

- 425 ml pelata i žlica koncentrata rajčice
- 6 kom jaja
- 9 žlica brašna (oštrog)
- 80 gr maslaca
- 1 prašak za pecivo
- sol, origano

Za zelenu filu:

- paketić smrznutih kopriva (ili špinata)
- 250 ml vrhnja za kuhanje
- 100 gr naribanog polutvrdog sira
- 1-2 žlice pšeničnog griza
- 2 žlice maslaca
- sol, češnjak

Ostalo:

- 300 gr narezane šunke

Priprema:

Crveni biskvit: žumanjke i ispasirane pelate staviti u posudu za miksanje, dodati soli, origana, koncentata rajčice i razmekšanog maslaca i miksati dok se sadržaj ne zapjeni. U tu smjesu  sipati brašno pomijašano sa praškom za pecivo i na kraju lagano dodavati ranije napravljen snijeg od bjelanjaka. Sipati u namašćenu ili pek papirom obloženu tepsiju ili kalup za torte (ovisno da li hoćete četvrtastu ili okruglu tortu, ja sam imala četvrtastu) i staviti peći 25-30 min na 180°C u prethodno zagrijanu pečnicu.
Kad se ohladi prerezati ga na pola.

Zelena fila: 

smrznute koprive (ili špinat) staviti topiti u posudu na maslac. Postepeno dodavati vrhnje za kuhanje. Kad prokuha, dodati sitno ribani polutvrdi sir, posoliti i začiniti sa češnjakom u prahu (ako se radi sa svježim, jako usitnjen dodati na maslac prije kopriva).
Štapnim mikserom usitniti smjesu i prema tome koliko su bili vlažni kopriva ili špinat dodati 1-2 žlice pšeničnog griza, da se ugusti.

Pripremljena crvena kora od biskvita odmah se premaže toplom smjesom. Preko nje stave se listići šunke i odmah drugi red zelene file i na kraju drugi dio biskvita. Lagano se stisne, da ne ostane negdje šupljine i spremi u frižider. Najbolje preko noći da se svi sastojci dobro prožmu i da se torta može lijepo rezati.

Narezati i servirati sa nekom sezonskom salatom ili umakom na bazi majoneze ili jogurta.