SUTLIJAŠ TORTA SA VIŠNJAMA


Sastojci:

Podloga:

- 175 g Spekulas keksa
- 100 g otopljenog putera
- 50 g secera
- 50 g sitno seckanih lesnika ili badema

Fil:

- 300 g smrznutih visanja
- 10 g zelatina (1 kesica)
- 200 g pirinca
- 800 ml mleka
- 500 ml slatke pavlake
- 2 kasike ruma
- 50 g skrobnog brasna (gustina)
- po potrebi voda
- 150 g secera

Priprema:

Za podlogu usitniti kekse oklagijom ili u avanu sa tuckom da dobijete sitne mrvice. Izmrvljenim keksima dodajte otopljeni puter, secer i seckane lesnike ili bademe i sve dobro izmesajte.
Dno okruglog kalupa precnika 26cm oblozite papirom za pecenje. Po dnu rasporedite pripremljene kekse, malo utisnite rukom i ostavite na hladno mesto.

Izvadite visnje iz zamrzivaca da se odmrznu.
Potopite zelatin u hladnu vodu da nabubri prema uputstvu na kesici.
Skuvajte pirinac u mleku (najbolje da koristite pirinac kratkog zrna). U vruc, kuvan pirinac dodajte 100g secera i nabubreli zelatin. Mesajte dok se zelatin ne istopi, pa ostavite pirinac da se ohladi.

Kad je pirinac hladan, izblendirajte visnje. Izmerite dobijenu zapreminu, pa dopunite vodom da ukupno bude 400ml. Stavite na umerenu vatru da prokljuca. Posebno izmesajte gustin sa 50g secera (mozete i povecati kolicinu secera) i razmutite ga da bude bez grudvica sa 100ml vode. Sipajte gustin u kljucale visnje i mesajte 2-3 minuta dok se ne zgusnu. Ostavite da se blago prohlade, ali ne puno jer ce se stegnuti.

Umutite slatku pavlaku pa ju zajedno sa rumom dodajte ohladjenom pirincu. Sve sjedinite mikserom.
Na podlogu od keksa sipajte polovinu fila od pirinca i slatke pavlake. Preko toga rasporediti fil od visanja (raditi malo brze da se fil sa slatkom pavlakom ne istopi), pa po njemu opet pirincani fil. Odmah sve staviti u frizider na minimum 3 sata da se dobro stegne.