Torta sa višnjama i jagodama


Sastojci:

Za koru:

- 6 belanaca
- 6 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo

Fil od višanja:

- 200-250 g višanja
- 5 kašika šećera
- 1 dl soka od višanja
- 2 kašike brašna
- 1 kesica želatina

Fil od vanile:

- 500 ml mleka
- 6 umanaca
- 1 puding od vanile
- 5 kašika šećera
- 3 kašike brašna
- 125 g margarina

Fil od jagoda:

- 500 ml mleka
- 1 puding od jagode
- 5 kašika šećera
- 3 kašike fila od višanja
- 125 g margarina
- 2 kašike brašna

I još:

- 1 duplo pakovanje piškota
- 500 g jagoda
- 500 ml slatke pavlake
- malo mleka za natapanje kora i piškota

Priprema:

Prvo ispecite koru. Umutiti belanca, dodati šećer, brašno i prašak za pecivo pa peći na 180 C oko 15-20 minuta. Kad se prohladi preseći na dva dela.

Fil od višanja: Višnje malo izgnječiti i ocedite pa stavite da se kuvaju sa šećerom. U sok dodajte brašno i umutite pa kad višnje provru dodajte sok i mutite dok se ne zgusne. Pripremite želatin po uputstvu pa dodajte u fil. Odvojte na stranu 3 kašike fila.

Fil od vanile: Stavite 400 ml mleka da se kuva sa šećerom, a u ostatak razmutite puding i brašno pa ulijte u mleko kad počne da vri. Mutite žicom na srednjoj vatri pa dodajte 1 po 1 žumance. Sklonite da se ohladi pa u potpuno ohladjeno dodajte 1 po 1 kašiku već umućen margarin.

Fil od jagoda: Stavite 400 ml mleka da se kuva sa šećerom, a u ostatak razmutite puding i brašno pa ulijte u mleko kad počne da vri. Dodajte one 3 kašike fila od višanja pa sklonite da se ohladi. U potpuno ohladjeno dodajte 1 po 1 kasiku već umućen margarin.

Umutite 250ml slatke pavlake da bude malo cvrsce pa dodajte kasiku po kasiku u filove od vanile i jagode. (1 kasika u 1 fil, 1 kasika u drugi fil itd...) Ostatak slatke pavlake umutite za dekoraciju.

Filovanje: 

1. Kora (prelijte je sa malo mleka), 2. Fil od višanja, 3. Kora (prelijte sa malo mleka), 4. Fil od vanile, 5. Red piškota (koje ste prvo natapali u mleko), 6. Red seckanih jagoda, 7. Fil od jagode, 8. Slatka pavlaka.