Zapečeni kolač s šumskim voćem


Sastojci:

Biskvit

- 4 jaja
- 8 dkg šećera
- 1 vanilin šećer(ili aroma)
- 8 dkg brašna
- malo soli

Krema

- 30 dkg kupina(ili mješavine šumskog voća)
- 1/2 limuna
- 15 dkg šećera u prahu
- 1 vrećica vanilin šećera
- 3 dcl slatkog vrhnja za šlag
- 4 listića želatine (ili agar agar)

Preljev

- 15 dkg običnog šećera
- 2 žlice likera(maraskina ili višnjevca)

Premaz

- 2 bjelanjka
- 10 dkg šećera
- malo soli

Priprema:

Žumanjke  dobro izmiksajte s šećerom.Primiješajte brašno i čvrsti snijeg od malo posoljenih bjelanjaka. Ulijte u tankom sloju u veliki pleh (od pećnice)40X37 cm na papir za pečenje i pecite 8-10 min na 180*. Pazite da ne pocrni- biskvit mora ostati svijetli.

Proberite voće, operite ga i smiksajte u blenderu da dobijete kašu (pire). Ako vam smetaju sitne koštice  od kupine npr. procijedite kroz gusto cjedilo da ih maknete.
Želatinu namočite u hladnu vodu, zatim zagrijte 3 žlice vode i primiješajte iscijeđenu želatinu, sok od pola limuna i kašu od voća. Stavite u hladnjak na pola  sata da se stvrdne, ali ne do kraja.

Dobro ohlađeno slatko vrhnje istucite u šlag i pomalo primiješajte kremi od kupina.Stavite opet u hladnjak da se potpuno stvrdne.

Za preljev (sirup) zagrijavajte šećer s 5 dcl vode , dok se šećer ne otopi. Kad se sirup ohladi primiješajte maraskino.

Ohlađeni biskvit narežite na tri komada , toliko velika da mogu stati u duguljasti kalup.Kalup iznutra obložite rastezljivom folijom , te slažite kolač.

Biskvit:

Navlažite preljevom- te polovina  kreme- poklopite drugim biskvitom -navlažite sirupom i nanesite preostali kremu.Pokrijte trećim biskvitom- navlažite preljevom.
Neka se kolač stvrdnjava barem 4 sata u hladnjaku, najbolje do sutradan.

Izvadite kolač iz kalupa i stavite na lim, istucite čvrsti snijeg od malo posoljenih  bjelanjaka, pomalo primiješajte šećer, te premaz ukrasno naštrcajte na slasticu.
Zapecite u pećnici 3-4 minute da premaz očvrsne i dobije smeđkastu boju.Pećnica mora biti prethodno zagrijana.

Posluživanje:

Ako vam se čini da u ovom receptu ima puno šećera  možete smanjiti količinu, ovisi koje voće koristite i koliko je kiselkasto.Meni je ova mjera taman za kupine , a za ostalo voće možete i smanjiti količinu šećera u preljevu i kremi !

Ja sam radila ovaj kolač za 50-ti rođ. mog supruga, koji je dijabetičar, te sam potpuno izbacila preljev za biskvit-krema je bila toliko sočna da se upila u biskvit, a šaum koji se zapeče nisam radila ovaj put- da izbjegnem dodatni šećer-Kolač sam dekorirala šlagom -od tučenog slatkog vrhnja bez šećera!