Mramorni cheesecake sa jagodama



S obzirom na vrućine i mrskost kad pomislim da još i pećnicu upalim na toliko stupnjeva, odlučila sam bratu za rođendan napraviti ovaj nepečeni cheescake. Jagoda imamo u izobilju pa su one, kao sezonsko voće, došle u kombinaciju sa sirom. Ovu tortu možete napraviti i s bilo kojim drugim voćem, samo ga očistite od koštica, ogulite i ispasirajte prije korištenja u receptu. 

Sastojci:

Podloga:
- 200 g keksa
- 115 g maslaca ili margarina

Pire od jagoda:
- 500 g jagoda
- 3 velike žlice gustina
- po želji šećera

Punjenje:
- 200 g bijele čokolade
- 2 žlice želatine u prahu + 4 žlice hladne vode
- 100 g krem sira (mascarpone, Philadephia, ABC
- 150 g gustog kiselog vrhnja
- 125 ml mlijeka
- 2 žlice ruma
- 250 ml vrhnja za šlag Dolcela 5+
- soka od pola limuna

Priprema:

Za podlogu: izmrvite ili sameljite kekse u blenderu. Pomješajte ih sa potpuno otopljenim maslacem. Ako smjesa ne postane ljepljiva po potrebi dodajte malo mlijeka. Utisnite smjesu u kalup za tortu, na dno i na rubove. Stavite u hadnjak.

Očistite jagode od petiljki i operite ih. Stavite u blender sa šećerom i izmiksajte dok ne postane tekuće. Stavite na vatru da zakipi a prije toga uzmite u manju šalicu oko 1 dcl smjese te u njoj razmutite gustin. Kad jagode zakipe dodajte im gustin te brzo mijašajte. Kuhajte tako još oko 3-5 min. Odvojite 1/3 smjese te ju stavite u plitku posudu koju će te uroniti u hladnu vodu da se potpuno ohladi. Ostatak ostavite da se hladi u lončiću u kojem ste kuhali.

Za nadjev: Pripremite želatinu prema uputama na vrećici. Otopite čokoladu na pari te ostavite da se malo ohladi. Izmiksajte sir, vrhnje, rum i limunov sok. Dodajte mlijeko i čokoladu. Na kraju lagano umiješajte čvršće tučeni šlag i otopljenu želatinu. Pola smjese ulijte u kalup. Ostatak pomiješajte sa 1/3 pirea od jagoda i prelijte preko prvog sloja. Na kraju sipajte i sam pire te viljukšu zabodite gotovo do dna (pazite na sloj sa keksima) i lagano "promješajte" smjesu tako da se pomiješaju sva tri sloja torte. Poravnajte na vrhu ako bude potrebno.  Ostavite hladiti u hladnjaku 3-5 sati ili najbolje preko noći. Ukrasite po želji sa šlagom i svježim jagodama.