Lisnata štrudla sa šampinjonima


Sastojci

-1 pakovanje lisnatog tijesta

Ili napraviti domaće

-400 g brašna
-1,5 dl mlijeka
-1/2 dl kisele vode
-1/2 dl ulja
-1 kom jaje
-20 g kvasca
-1 kašičica soli
-1 kašičica šećera

Još potrebno

-100 g maslaca
-1 kom žumance
-po potrebi susam, mak

Za fil

-400 g šampinjona
-100 g dimljenog suvog vrata
-1 glavica luka
-150 g kisele pavlake
-100 g listića topivog sira
-2 kašike paradajz pirea
-4 kašike ulja
-začina poa potrebi so, biber

Priprema

Za lisnato tijesto kvasac preliti sa malo mlakog mlijeka, pomiješati šećer i ostaviti da naraste. Umutiti jaje, dodati ulje, so, mlako mlijeko i kiselu i izmiješati, dodati kvasac pa sve sjediniti. Postepeno dodavati brašno pa zamijesiti glatko tijesto i ostaviti da naraste.

Za fil:

Sitno isjeckati luk i propržiti ga na zagrijanom ulju, dodati dimljeni vrat isječen na tanke listiće ili kockice i propržiti. Šampinjone isjeći na tanke listiće pa dodati u posudu i pržiti da šampinjoni omekšaju i ispari tečnost.Začiniti po ukusu, dodati paradajz pire, izmiješati i ostaviti da se ohladi.

Tijesto podijeliti na 6 jednakih dijelova i oblikovati loptice. svaku lopticu istanjiti i premazati omekšalim maslacem, osim zadnje, i slagati jednu na drugu. Sve skupa istanjiti u pravougaonik debljine 0,5 cm a dužine pleha u kojem će se peći. 1 trećinu tijesta isjeću na trakice širine 2 cm, odmaknuti od ivice 2-3 cm.

Ostatak tijesta premazati kiselom pavlakom, posuti ohlađenim filom a preko fila stavljati listiće sira. Saviti štrudlu i staviti u pleh prekriven papirom za pečenje,premazati umućenim žumancetom sa malo ulja, posuti makom i susamom i ostaviti da naraste.

Rernu zagrijati na 200 Cštrudlu peći 10-ak minuta, smanjiti na 180 C i peći još 35-40 minuta.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com