RECEPT ZA NAJBOLJE PUNJENE PAPRIKE


Sastojci

-700 g paprika babura
-500 g mljevenog mesa
-150 g riže
-1 glavica crvenog luka
-2 češnja bijelog luka
-1 mrkva
-1 paradajz
-vegeta
-biber
-so

ZA ZAPRŠKU:

-50 ml ulja
-50 g brašna
-1 čajna kašika paradajz sosa
-1 čajna kašika aleve paprike

Priprema

Palcem ruke pritiskati oko peteljke da se napravi rupa u paprici. Zatim papriku očistiti od sjemenki. Na taj način očistiti sve paprike, oprati ih i okrenuti naopako da se okapaju.

Rižu oprati i očistiti. Crveni i bijeli luk očistiti i izrezati što sitnije. Mrkvu očistiti i izrezati na kockice. Paradajz oguliti i izrezati na kockice.

U posudu staviti mljeveno meso, rižu, crveni i bijeli luk, mrkvu i paradajz, posoliti i pobiberiti. Dodati 100 ml mlake vode i sve dobro promiješati. Smjesu slobodno malo probati, da se vidi je li dovoljno začinjena.

Paprike puniti spremljenom smjesom i redati uspravno, zbijenu jednu uz drugu, u nenauljenu šerpu.

U drugoj šerpi spremiti zapršku. Zagrijati ulje i postepeno dodavati brašno, neprestano miješajući. Dodati i paradajz sos i alevu papriku. Miješajući, postepeno sipati 1 litar mlake vode. Tečnost na kraju mora biti lijepa i glatka.

Spremljenom zaprškom zaliti punjene paprike. Zagrijavati do vrenja, zatim smanjiti temperaturu i kuhati 1 sat i 15 minuta. 15 minuta prije kraja, dodati onoliko vrele vode koliko želimo safta. Po želji dodatno začiniti Vegetom.

Posluživanje

Služiti uz kiselu pavlaku.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com