Fina ruska piletina punjena heljdom u umaku od gljiva


Sastojci:

-4 kom polovice pilećih prsa
-150g heljdine kaše
-400ml prirodne izvorske vode studena
-1 luk
-500ml vrhnja za kuhanje/ili pola pola
-500g gljive
-2 žlice ulja
-1 žlica maslaca
-sol,papar

Priprema:

Napomena : ako ne volite vrhnje za kuhanje ili zelite malo smanjiti masnocu ovog jela slobodno polovicu vrhnja zamijenite mlijekom u koji ste dodali malo gustina.
Operite heljdu hladnom vodom.Stavite je kuhati u posudu na vatru zajedno sa 400ml vode ,kad prokuha posolite je ,smanjite vatru na najmanje ,poklopite pa pustite da se heljda skuha i da upije svu vodu i omekša.. Za to vrijeme pripremite pileća prsa.Očistite ih viška masnoće ,zarežite po sredini pazeći da ne zarežete do kraja ,napravite džep ,lagano ga raširite.Odvojite i male dijelove piletine kojima ce te kasnije zatvarati filete.Sve posolite i popaprite.

Zagrijete ulje i maslac  u tavi ili woku .Operite i nasjeckajte gljive .Ogulite i nasjeckajte luk na sitno. Izdinstajte luk na ugrijanoj masnoći dok se fino ne uprži ,dodate nasjeckane gljive pa nastavite pržiti dok sva tekućina ne ispari iz gljiva i one se fino uprže.Dodate par žlica dinstanih gljiva u u heljdu ,promiješate da se poveže ,posolite i poparite po ukusu.Pustite sa strane da se malo smjesa ohladi. Nadjenete piletinu heljdom.Poklopite malim dijelovima piletine.

Zagrijete grill-tavu sa jako malo ulja ,stavite nadjevenu piletinu .Na piletinu stavite lonac ili tavu da je lagano stisne i da se i ona tako peče da bi se lagano spljoštila/pazite da ne pretjerate sa težinom/Prepržite piletinu sa jedne i druge strane da uhvati lijepu boju.

Preprženu piletinu stavite u tavu sa gljivama podlijete sve sa vrhnjem za kuhanje ,posolite i poparite po ukusu,pa pustite da se sve kuha nekih 10min. Servirate piletinu sa finim umakom uz ostatke nadjeva.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com