Eurokrem rolne sa orasima, jednostavne za pripremu!


Sastojci:

-800 gr oštrog brašna
-1 svež kvasac (ko želi može zameniti suvim)
-4 dcl jogurta 3,2% mm
-2 kašikice šećera
-1 kašika brašna
-1 jaje
-1 žumance
-60 gr margarina
-4 kašike šećera
-1 kašikica soli

ZA FIL:

-oko 450 gr mekog (lakog za mazanje) eurokrema (eto zašto nam treba „no name“ eurokrem 😉 )
-150 gr mlevenih orasa

I JOŠ:

-60 gr otopljenog margarina za premazivanje
-prah šećer za posipanje gotovih rolni
-malo ulja za dizanje testa

Priprema:

Jogurt ugrejte da bude mlak, ne previše topao, ne hladan. Malo će izgledati kao da se usirio …nema veze.. Izmrvite u njega kvasac, dodajte šećer (onih 2 kašikice) i pospite brašnom (ona 1 kašika). Ostavite da kvasac nadodje.

Brašno sipajte u veću posudu, pa dodajte preostali šećer, so, izmešajte. Dodajte jaje, žumance, otopljeni puter i nadošao kvasac sa jogurtom. Sve dobro umutite mikserom sa dodacima za testo, dotle dok se ne odvaja od posude, pa onda još malo, da bude glatko testo.

U čistu posudu sipajte ulja da prekrije dno. Pripremljeno testo uvaljajte sa svih strana u ulje, prekrijte streč folijom i stavite na toplo da naraste na duplu veličinu. Ja ovaj deo sa uljem u zadnje vreme praktikujem, jer se pokazalo da mi je tako mnogo lakše raditi sa testom, čak i ako je mekše, nakon dizanja. Takodje, i ako je tvrdje, elastičnije bude i lepše se razvija. Vi kako želite :)

Kada je testo naraslo, izvadite ga na lagano pobrašnavljenu podlogu, oblikujte u pravougaonik, pa razvijte što više možete, a da bude kako – tako pravilno. Nemojte da bude pretanko, nekih 1/2 cm bi bilo ok.

Kada ste razvili testo, nemojte se zaleteti kao ja! Počela sam seći…pre nego što sam namazala, no, stala sam na nekom delu 🙂 Dakle, razvijenu testo, a neisečeno namažite od ivice do ivice eurokremom, nakon toga pospite mlevenim orasima. Malo ih možete utisnuti u eurokrem (što sam takodje zaboravila).

Tako namazano testo isecite po dužini u 4 trake, pa popreko na 5 traka, da dobijete 20 pravougaonika.
Tepsiju malo navlažite, pa stavite papir za pečenje da je i sa strane prekrije (ovo u slučaju da eurokrem curi, no meni se to nije desilo). Urolajte svaki pravougaonik po dužoj stranici, da dobijete duže rolne, ne debele.

Tako poslagane rolne premažite sa otopljenih preostalih 60 gr margarina. Ostavite ih da narastu na toplom.
Stavite ih da se peku na 200°C dok ne porumene, kada porumene, pokrijte ih sa papirom za pečenje ili folijom, pa pecite još 5 minuta. Izvadite, ostavite 15-tak minuta da se prohlade. Nakon toga, pospite ih šećerom u prahu. Ostaje da uživate, prijatno!

Što se nas tiče, bile su odlične, uživali smo kako u večeri, tako i u užini, jer su i sutradan bile ukusne.

Preuzeto sa: www.kuvajmo-blogovski.com