Hrpice od krompira i parmezana


Sastojci

-750 g krompira
-3 do 4 grančice sveže majčine dušice ili 1 kašičica suve
-1 čen belog luka
-pola kašičice soli sa ukusom crnog luka
-50 g putera
-60 g sveže izrendanog parmezana
-svež krupnije samleven biber

Priprema

U šerpicu, na tihoj temperaturi,otopiti puter , odvojiti  1 kašiku za podmazivanje maffin kalupa. U otopljen puter dodati sve začune ( pasiorani beli luk, so sa ukusom crnog luka, biber i majčinu dušicu ) i sve dobro izmešati. Isključiti ringlu i ostaviti šerpicu na ringli.

Oljuštiti krompir, oprati i osušiti. Na mandolini za sečenje povrća iseći na tanke kolutove i sipati u veću zdelu, preliti sa masom od putera. Dodati izrendan parmezan i sa vašim rukama sve dobro izmešati i ako treba razdvojiti kolutove da se lakše obaviju masom od putera.

Rukom uzimati kolutove krompira stavljati ih jedan na drugi i tako pripremljene hrpice stavljati u kalup za maffine, koje ste prethodno premazali sa onim puterom koji ste ostavili sa strane. ( možete da koristite i sprej za pečenje sa ukusom putera ) Premazati sa vrlo malo putera odozgore ili pokapati sa nekoliko kapi otopljenog putera.

Uključiti rernu na 175°C i staviti da se peče, tek kad se dobro zagrejala i peći oko 45 minuta ili, ako vam rerna jako peče, ukjljučite na 160°C i pecite oko sat vremena. Pečene hrpice izvaditi iz rerne, ostaviti kratko da se prohlade i sa nožem proći okolo stranica i viljuškom izvaditi. Poslužiti tople, posute sa malo sveže majčine dušice.

Prijatno!!!!

Preuzeto sa: www.coolinarika.com