Melktert - mlečni tart


Sastojci

-110 gr brašna
-1/4 kašičice praška za pecivo
-50 gr (smeđeg) šećera
-mrvica soli
-60 gr putera

Za krem:

-500 gr mleka
-140 gr smeđeg šećera
-2 velika jajeta
-malo vanile
-50 gr gustina
-po potrebi cimet za posipanje

Priprema

Pomešati brašno, šećer (ja sam smeđi samlela), so i prašak za pecivo. Dodati hladan puter sečen na kocke i brzo umesiti testo. Po potrebi dodati kašiku-dve hladne vode.  Dobijeno testo umotati u steč foliju i ostaviti da se ohladi oko pola sata.  Ohlađeno testo oklagijom rastanjiti i prebaciti u kalup prečnika 20 cm.  Dići ivice uz stranicu kalupa oko 2 cm i peći 10-15 minuta na 180°C.   Pečenu "školjku" za tart izručiti iz kalupa i ohladiti. Vratiti ohlađenu u kalup.

Sipati 400 ml mleka u odgovarajući sud i staviti na vatru da provri. Umutiti jaja, šećer, 100 ml mleka, gustin i vanilu, pa sipati u vrelo mleko. Kuvati nekoliko minuta stalno mešajući dok se krema ne zgusne. Prohladiti mešajući, pa sipati u ispečenu koru za tart. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a onda staviti u frižider na još nekoliko sati.

Ohlađen tart posuti cimetom i poslužiti. Uz kafu ide savršeno..

Pravi domaći kolač, koji divno miriše na mleko, puter i cimet, a ukus mu je između krempite i sutlijša.. Moj krem je nešto tamniji, jer sam koristila smeđi šećer koji ga je obojio.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com