PREKRASNE ŠAUM ROLE


Sastojci

-1 pak lisnatog tijesta (450 ili 500g) - 2 tijesta
-4 kom jaja
-7 kašika šećera kristal
-2 kašike gustina
-4 kašike brašna
-2 pak bourbon vanilije
-125g margarina
-1/2 l mlijeka

Priprema

Odmrznuti lisnato tijesto (2kom u pakovanju). Prvo skuhati fil. Umutiti jaja i kristal šećer mikserom, pa dodati gustin, brašno i vanilin šećer. Mutiti dok se sastojci ne sjedine. Prokuhati mlijeko te dodati umucena jaja, brasno, gustin i secer u mlijeko. Kuhati kao puding dok se smjesa ne zgusne. Ostaviti da se skroz ohladi.

Jedan komad lisnatog tijesta razvaljati oklagijom na pobrašnjenoj površini u oblik pravougaonika veličine otprilike papira formata A4. Rezati 12 ili 10 traka po dužoj strani (ovisno koliko imate kalupa 12 ili 10 u paketu odnosno 24 ili 20 ukupno). Namotavati trake na kalupe za saum role, spiralno, tako da se traka po sredini preklapa.

Ostaviti vrh debljeg kraja kalupa nenamotan tako da se kasnije peceno lisnato moze skinuti s kalupa. Isto uraditi i sa drugim kom tijesta.  Redati tako namotane kalupe u pleh i peći na 220°C 25 do 30min (dok ne porumene). Izvaditi iz rerne i dok se hladne izvlaciti kalupe iz lisnatog tijesta jedan po jedan. Dok se tijesto pece izraditi margarin te u njega umijesiti skuhani ohladjeni fil.

Filovati lisnate rolnice pomocu sprice za slag. Posuti rolnice secerom u prahu.

Dobar tek!!!

Preuzeto sa: www.coolinarika.com