SUPER RECEPT ZA BRZU ŠTRUDLU


Sastojci

Za testo:

-2 belanceta
-250 ml vrelog mleka
-450 gr (+50 gr) mekog brašna
-10 gr svežeg kvasca
-2 kašičice praška za pecivo
-1 kašika šećera
-pola kašičice soli
-1 kašičica rendane limunove korice
-100 ml ulja

Za nadev (za jednu štrudlicu):

-200 gr mlevenog maka (ili lešnika, oraha)
-100 ml vrućeg mleka
-3 kašike šećera
-1 kašičica vanilin šećera
-3 pune kašike gušćeg pekmeza (od dunja, kajsija..)

Za premaz štrudle:

-2 žumanceta
-2 pune kašike kisele pavlake

Priprema

U većoj činiji za mešenje mikserom dobro umutiti dva belanceta u čvrst šne. U to dodati 250 ml vrelog mleka, mutiti bez prestanka da se lepo sjedini. Onda ostaviti da se malo prohladi.

Za to vreme, izmeriti brašno i u njega dodati izmrvljen kvasac, prašak za pecivo, šećer, rendanu limunovu koricu, so. Sve to postepeno dodavati u činiju za mešenje u kojoj su se prohladila belanca i mleko, dodati i ulje i umesiti glatko, pomalo lepljivo testo.

Odmah ga podeliti na dve (ili tri, ako želite manje štrudlice) jufke. Ostaviti ih par minuta da se odmore i za to vreme pripremiti fil.
Mleveni mak popariti vrelim mlekom, dodati i šećer i pekmez i dobro promešati. Najbolje je da se mleko postepeno dodaje da ne biste previše razredili fil, on mora biti gust kao pasta i kašikom se polako razmazuje po testu.

Radnu podlogu dobro posuti brašnom i testo razvući oklagijom što tanje, na debljinu od par milimetara, a na širinu pleha u kome će se peći. Ja sam pravila dve štrudle, a testo sam razvukla na dimenzije 40x28.
Naneti fil na razvučeno testo, pri kraju ostaviti 2-3 cm prazno, kako fil ne bi iscureo prilikom uvijanja.

Štrudle staviti na pleh obložen pek papirom i tek tada uključiti rernu da se greje na 180 stepeni (sa ventilatorom). U činijici izmešati žumanca sa kiselom pavlakom i time premazati štrudle. Staviti ih u zagrejanu rernu da se peku, oko pola sata i ovaj premaz daće im finu bronzanu boju, biće kao glazirane :)

Pečenu štrudlu prekriti čistom krpom i ostaviti da se prohladi pa tek onda iseći i servirati.
Ukoliko želite deo da ostavite za sutradan, uvijte je u providnu foliju, na taj način se dugo očuva svežina i mekoća.

Posluživanje

U originalnom receptu, fil se pravi samo od maka i višanja, ali ja volim kad je štrudla sočnija i zato uvek stavim i mleko i pekmez.

Ovo je polovina mere, a za meru od jednog kilograma brašna, dobićete dva puna pleha štrudle. Bez obzira na to koja količina se pravi, najbolje je da se brašno postepeno dodaje, pa će možda nekad biti potrebno malo manje ili više.

Nemojte štedeti na filu, štrudla je uvek ukusnija ako je fil bogat i sočan, tako da je za svaku štrudlicu potrebno najmanje 200 gr. maka ili oraha.

Preuzeto sa: coolinarika.com