Badnjačka pogača - Svake godine je pravim, naravno i ove pravim reprizu!


Sastojci

-300 ml vode
-50 ml ulja
-1 kockica kvasca
-2 kasicice soli
-1 kasicica secera
-1/2 kesice praska za pecivo
-550 gr brasna
-margarin za premazivanje
-maslinovo ulje

Priprema

U mlaku vodu staviti kvasac, šećer i malo brašna. Ostaviti da kvasac nadođe. U vanglicu sipati vodu sa nadošlim kvascem. Dodati so i brašnom, kome smo prethodno dodali prašak za pecivo, zamesiti testo. Ostaviti 30 minuta da testo nadođe.

Nadošlo testo premesiti i podeliti na 4 dela. Razvući jedan krug i premazati margarinom, razvući drugi i složiti na prethodi i isto ga premazati. Isto uraditi i sa preostala dva ali poslednji ostaje ne premazan.

Krug staviti na papir za pečenje je će vam kasnije biti lakše da prebacite pogaču na pleh. Oklagijom razvući krug da bude još 4-5 cm širi.Oštrim nožem iseći trouglove na 8 mesta ali ostaviti 2 cm od ivice neisečeno.Kroz sredinu svakog trougla nožem povući liniju da bi se testo moglo provlaciti. Svaki vrh trougla provući kroz otvor dva puta.Između trouglova rukom pritisnuti i napraviti udubljenja kao da pravite latice cveta.

Ostaviti 30 minuta na toplom mestu zatim premazati maslinovim uljem i staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 200 °C 25 minuta.

Posluživanje

Ja sam posle mazanja maslinovim uljem posula krupnu so pa onda pekla  i bilo je mnogo lepo.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com