NAPRAVITE PLETENICE SA ORASIMA


Sastojci

Za tijesto

-300 g brašna
-10 g kvasca
-2 kašike šećera
-prstohvat soli
-1 kom žumance
-180 ml jogurta
-80 ml ulja
-3 kašike mlijeka
-puuuuuno ribane korice limuna

Za fil

-300 g orasa pola mljevenih pola sjeckanih
-2 kašike šećera
-2 kom bjelanceta
-4 kašike marmelade od marelica
-po želji rendana kora narandže, vanilija

Priprema

Podgrijati mlijeko da bude mlako i preliti kvasac sa 1 kašikicom šećera. Ostaviti da naraste. Umutiti žumance dodati šećer i mutiti da se šećer istopi, dodati ulje i umutiti da se sjedini. Jogurt podgrijati da bude mlak pa sipati u smjesu i na kraju dodati nadošli kvasac, sve dobro izmiješati pa sipati brašno i so i umijesiti glatko tijesto. Ostaviti da naraste. Nadošlo tijesto premijesiti podijeliti na 2 dijela i ostaviti još malo da naraste, 15-ak minuta.

Pripremiti fil: 

Bjelanca umutiti pjenasto sa šećerom, pomiješati sa orasima, (odvojiti malo oraha za posuti pletenice prije pečenja) i dodati arome po želji. Uzeti jedan dio tijesta, istanjiti ga na veličinu 25 x 35 cm po dužoj strani isjeći trakice sa obadvije strane dužine 7 cm i široke 2 cm Po sredini tijesta premazati sa 2 kašike marmelade, staviti polovinu fila, ostaviti bez fila na krajevima 2-3 cm i poravnati ga.

Ne premazane krajeve prebaciti preko fila a trakice razvući uz fil do polovine i sa druge strane da se sastaju.
E sad, tako ušuškan fil prekrivati trakicama prebacujući ih preko fila naizmjenično sa jedne pa sa druge strane. Na isti način napraviti i drugu pletenicu.

Pletenice prenijeti u pleh obložen papirom za pečenje, premazati žumancetom umućenim sa malo ulja i posuti orasima. Ostaviti na toplom da narastu Peći na na 200 C da fino porumene.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com