Zapečene ćufte u sosu od paradajza


Sastojci

-500 gr nemasnog mljevenog mesa
-1 luk
-2 cehna bijelog luka
-1 jaje
-6 kasika krusnih mrvica
-1 saka sitno isjecenog svjezeg persuna
-so,biber,crvena paprika (ja sam koristila ljutu mljevenu crvenu papriku)

Za sos:

-2 srednja paradajza
-1 cehno bijelog luka
-1 kasika paradajz pirea
-so,biber

I jos:

-kackavalj

Priprema

U blenderu/robotu samljeti luk,bijeli luk,jaje i svjezi persun. U dubokoj posudi dobro izmijesati mljeveno meso sa samljevenom smjesom,krusnim mrvicama,soli i zacinima. Cufte oblikovati po zelji...mozete u vidu malih loptica,u vidu pljeskavica zeljene velicine itd. Redati ih u jednu posudu,prekriti i ostaviti ih u frizider da odstoje najmanje 2-3 sata. A najbolje ih je spremiti dan ranije.

Za sos u tavi zagrijati jako malo ulja. Te propirjati izrendani paradajz kome ste prethodno skinuli kozicu (ja sam koristila zaledjeni pa je islo lahko,ako budete koristili svjezi paradajz potopite ga prvo par minuta u prokuhanu vodu,te ga pod hladnom vodom ogulite). Kada paradajz pocne da krcka dodajte paradajz pire,izgnijeceni bijeli luk,100ml vode,so i zacine,te krcajte jos 15-tak minuta.

Na zagrijanom ulju proprzite cufte sa obje strane. Tek toliko da porumene. Redati ih na kuhinjski papir da upije visak masnoce te ih smjestiti u zeljenu posudu za pecenje. Preliti preko njih sos od paradajza i peci na 180 stepeni oko pola sata. Kada uvre skoro sva voda,izvadite ih i pospite sa izrendanim kackavaljem. Vratite ih u pecnicu da kackavalj blago porumeni. Prijatno!

Posluživanje

Posluziti uz pire krompir.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com