Jaffa pita po starinskom receptu


Sastojci

Za kore

-450g brasna t400 meko
-100g secera
-1 prasak za pecivo
-150g masti ili margarina
-1dl mleka
-1 jaje

Za fil od narandze

-400ml soka od narandze (najbolje djus)
-1 puding vanila
-3 kasike secera
-malo ekstrakta narandze
-125g margarina

Za fil od cokolade

-350ml mleka
-1 puding čokolada s komadićima naranče
-4 kasike secera
-100g cokolade
-125g margarina

Glazura

-100g cokolade
-3 kasike secera
-3 kasike vode
-50g margarina

Priprema

Prvo skuvate filove.

Za fil od narandze:

Staviti na sporet 300ml soka sa secerom i ekstraktom da provri,u ostatak razmutiti puding pa dodati u prokuvani sok i skuvati gust fil.Ostaviti da se hladi,u ohladjen dodati umucen margarin.

Za fil od cokolade:

Staviti oko 250ml mleka da prokuva sa secerom,u ostatak razmutiti puding i skuvati gust fil pa skloniti sa vatre i dodati cokoladu,mesati dok se ne rastopi ,u ohladjen fil umutiti margarin.

Dok se filovi hlade napraviti kore:

Od mase zamesiti testo koje je mekano i nelepljivo,(drzite se sastojaka koje sam navela,ako vam kojim slucajem testo i dalje bude malo lepljivo dodajte vrlo malo brasna) podeliti na 5 jufkica.Svaku jufkicu izmeriti na vagu,treba da budu jednake moje su imale svaka po 210g.
Rernu zagrejati na 200 stepeni.

Sto pobrasniti pa razvijati svaku jufkicu posebno velicine 20x30 cm. Iseci pek papir velicine pleha i staviti na preokrenuti pleh,sa oklagijom lagano prebaciti testo,mozete malo sa nozem poravnati sa strane. Peci svaku koru oko 10 minuta,cim vidite da krajevi pocinju da zute,vadite iz rerne,kora mora biti vise bela.

Redjati kora pa cokoladni fil,pa kora,pa narandza fil,pa kora pa cokoladni fil,kora,narandza fil i odgore glazura (sve sastojke otopite na laganoj vatri i premazite kolac). Kolac ostaviti u frizider da se hladi,najbolje je da prenoci jer kore omeksaju i lepse se sece.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com