Cimet puzici sa marcipanom i jabukom


Sastojci

Za dizano tijesto

-100 g maslaca
-3 dl mlijeka
-50 g svjezag kvasca
-1 jaje
-100 g suhih grozdjica
-1 zlicica soli
-100 g secera
-550 g + 3 zlice brasna

Nadjev

-75 g maslaca
-150 g smedjeg secera ( smanjila sam kolicinu na 120 g )
-1 zlica cimeta
-250 g marcipana
-3 srednje velike jabuke

Glazura

-150 g secera u prahu + malo vode

Priprema

Mlako mlijeko uliti u zdjelu u kojoj cete mjesiti tijesto. Dodati istopljen maslac, zatim kvasac i promjesajte da se kvasac otopi. Jaje viljuskom malo umutiti i dodati u mlijeko zajedno sa grozdjicima, secerom i soli. Umjesati 550 g brasna i mjesiti tijesto tako dugo dok ne dobijte mekano i elasticno tijesto. Ako je tijesto previse ljepljivo, dodajte jos malo brasna. Meni je trebalo jos 3 zlice.
Pokriti i ostaviti na mlakom mjesto na uzrasta 1 sat.

Tijesto istresti na radnu povrsinu posutu sa malo brasna. Valjkom istanjiti tijesto na velicinu oko 50x30 cm.
Smjesu za nadjev ( maslac, secer i cimet ) dobro izmjesajte i premazite preko tijesta. Naribati marcipan a zatim i jabuke preko razvucenog tijesta. Tijesto zarolati kao roladu. Isjeci na 5 cm siroke puzice. Ja sam dobila 16 komada.

Veliku tepsiju od rerne prekriti papirom za pecenje i redati isjecene puzice. Ostaviti na mlakom mjestu oko 1/2 sata da se odmaraju. Bice dosta mjesta izmedju njih, ali nakon pola sata tijesto cese sastaviti.
Peci na 200*C ( topli zrak/ventilacija) ili na 220*C ( obicna rerna ), oko 15 - 20 min. Ako vam pocne tamniti odozgo, prekrijete sa jednim listom papira za pecenje.
Ohladiti na resetki i premazati sa glazurom.
Secer za glazuru prosijte i polako dodajte malo vode. Mjesajte da dobijete glatku masu koja blago spada sa vrha zlice.

Posluživanje

Danci ovu vrstu tijesta nadjevaju samo sa smjesom od maslaca, secera i cimeta i peku ih razmaknute na velikom ravnom plehu. Tako mi budu dosta suhi, pogotovo dan poslije. A kako je ovo dosta velika porcija, odlucila sam preko prvobitnog nadjeva naribati marcipan i jabuke i peci ih u tepsiji kako bi bili jedni do drugih. Dobila sam izuzetno mekane i socne puzici koji su isto takvi i kad prenoce.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com