Florentinska torta od jabuka


Sastojci

Biskvit od jabuka

-300 g jabuka
-sok pola limuna
-4 jaja
-prstohvat soli
-2 žlice tople vode
-120 g šećera
-70 g brašna
-30 g mljevenih blanširanih badema

Biskvit od oraha

-4 bjelanjaka
-1 žumanjak
-4 žlice šećera
-120 g mljevenih oraha
-1 žlica brašna

Florentinski preljev

-50 g maslaca
-75 g šećera
-1 žlica meda
-1 žlica sladkog vrhnja
-120 g badema u listićima

Krema

-350 ml mlijeka
-3 žumanjaka
-85 g šećera
-1 žličica ekstrakta vanilije
-40 g škrobnog brašna
-250 ml sladkog vrhnja
-2 listića želatine

Priprema

Jabuke ogulite, očistite i naribajte na listiće. Zalijte sa sokom od limuna.  Za biskvit odvojite bjeljanke od žumanjaka  i istucite bjelanjke s malo soli i toplom vodom u čvrst snijeg.  Postepeno dodajte šećer i na kraju umiješajte žutnjake. Ručno umiješajte brašno i mljevene bademe. U pripremljenu smijesu dodajte jabuke i ulijte u kalup za torte  promjera 26 cm, obloženim papirom za pečenje.  Biskvit peći u zagrijanoj pećnici oko 30 m inuta na 180 stepeni.

Izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg i postepeno dodajte  4 žlice šećera, nastavite miksati još malo, umješajte žutnjak pa miksajte dok se sve sjedini. Kuhačom umiješajte mljevene orase i žlicu brašna. Na dnu kalupa od 26 cm postavite masni papir i ulijte pripremljenu smjesu. Stavite peći na 180 stupnjeva 10 minuta.  Za florentinski prelijev pomiješajte slatko vrhnje, med, maslac i šećer i kuhajte na laganoj vatri da se sve otopi, maknite s vatre i malo ohladite. Iz pećnice izvadite biskvit sa orasima pa ga premažite medenom smjesom i posipajte listićima badema. Vratite u pećnicu i pecite još 10 minuta.

Stavite kuhati dvije trečine mlijeka. Pjenasto umutite žumanjke sa sećerom i vanilijom, dodajte škrobno brašno i ostatak mlijeka. Pripremljenu smijesu prelijti s kipućim mlijekom, vratiti  na vatru i kuhati kao puding stalno mješajuči dok se krema ne zgusne. Prekriti kremu prozirnom folijom i ohladiti na sobnoj temperaturi. Slatko vrhnje djelomično istucite pa umješajte rastopljenu želatinu. Kremu lagano izmiksajte i sjedinite sa vrhnjem, sve zajedno dobro izraditi da dobijete finu kremu.

Stavite biskvit od jabuka na željenu podlogu za tortu, nanesite kremu in na to staviti biskvit od orasa. Ostaviti tortu da malo odstoji u hladnjaku pa je poslužiti.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com