Pita od sira i oraha


Sastojci

SASTOJCI ZA TIJESTO

-250 g glatkog brašna
-170 g margarina
-3 žumanjka
-1 vanilin šećer
-pola praška za pecivo
-1 žlica kiselog vrhnja

SASTOJCI ZA NADJEV OD ORAHA ILI MAKA

-5 žlica mlijeka
-200 g mljevenih oraha
-150 g šećera

SASTOJCI ZA NADJEV OD SIRA

-500 g svježeg sira
-200 g šećera
-3 bjelanjka
-3 ravne žlice griza

Priprema

U posudi pomiješajte sve sastojke za tijesto, margarin narežite na listiće, rukama zamijesite tijesto. Na početku se neće dati zamijesiti, čim se malo spoji, prebacite tijesto na stol i tamo ga nastavite mijesiti, skupljajte mrvice okolo i i spajajte tijesto. Mijesite nekoliko minuta dok god ne dobijete lijepu kuglu. Eventualno si pomozite uz 1 šaku brašna.

Tijesto prepolovite na 2 dijela, stavite ih u zasebne vrećice, jednu polovicu tijesta spremite u frižider (onu koju ćete valjati za dno), a drugu u škrinju (onu koju ćete ribati) na 30 minuta.

Dok se tijesto hladi, vi pospremite kuhinju i pripremite nadjeve.

Ugrijte mlijeko, pa ga prelijte po orasima i šećeru, dobro promiješajte dok se ne spoji.

Ako imate neki polumasni sir, a ne kremasti sir, ja ga prethodno izmiksam zajedno sa šećerom. Bjelanjke izmiksajte posebno u čvrsti snijeg, pa ih dodajte siru i šećeru, ručno spojite špatulom, pa na kraju dodajte griz, izmješajte.

Pećnicu zagrijte na 180 C. Uzmite tepsiju u kojoj ćete peći pitu i izrežite si masni papir tih dimenzija.

Ohlađeno tijesto izvadite van iz frižidera, razvaljajte tijesto na masni papir, slobodno si ga gore malo pobrašnite da vam se ne ljepi za valjak. Premjestite tijesto zajedno s papirom u tepsiju.

Na tijesto stavite nadjev od oraha, rukama ga lagano rasporedite, nemojte ga utapšati u tijesto. Na orahe stavite nadjev od sira, poravnajte. Izvadite ono drugo tijesto iz škrinje i naribajte ga na pitu pomoću krupne rende.

Pecite pitu oko 35-40 minuta - kada bude rumena, gotova je. Zavisi od pećnice.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com