Čokoladna torta sa orasima


Sastojci

-2 jaja
-370g šećera
-300g brašna mekog
-150g oraha mljevenih
-50g tamnog kakaa
-1 prašak za pecivo
-1 žličica sode bikarbone
-200ml mlijeka
-150 ml ulja
-250ml vrele vode

KREMA

-1l slatko vrhnje
-700g tamne čokolade ili kombinacija tamne i mliječne

Priprema

Cijela jaja tucite sa šećerom(preporućam ne smanjivati šećer jer torta uopće nije slatka), dugo, dugo 10-15 minuta na samostojećem mikseru. Za to vrijeme pripremite ulje, mlijeko i polako ulijte unutra te smanjite jačinu miksanja.

Prosijte sve suhe sastojke u jednu posudu i tada dodavajte dvije - tri pune žlice suhih sastojaka i par kapi vrele vode...tako dok sve ne utrošite (ja si nakraju uvijek ostavim malo više vode, između 50-100ml da zalijem. Ovaj dio napravite sa laganim mjesanjem miksera. Kada ste sve stavili unutra prođite masu silikonskom lopaticom da budete sigurni da ste razbili sve grudice (njezno sa miješanjem).

Smjesa je malo rijeđa pa ako imate problematičan kalup pobrinite se za to.
Stavite u namašćeni kalup ili obložen papirom 26fi (kojeg bez problema možete isjeći na 4 kore) ili u 28 fi (na tri kore) na 180 oko 50 minuta(ovo stvarno ovisi o pečnici i poznavanju iste. Često pečem na ventilator funkciji i tada je vrijeme pečenja krače.

Da bi to ispalo tako ja pečem biskvit omotan mokrim ručnikom i nema nikakvih brda i dolina na biskvitu.
Da bi bisvit ostao sočan jer ja ga ne volim zalijevati uvijek pazim kod pečenja, nikako  ga prepeći.

KREMA:

Slatko vrhnje stavite zagrijavati pa prelijte preko nasjeckane čokolade. Miješajte dok ne postane kompaktna masa. Sa omjerima tamne i mlijećne se možete igrati po želji.

Za slaganje koristim kalup, tj. prsten koji tortu drži jer zalijevam sa mlakom filom (tu nekad zna biti i nereda hahahahah, pogotovo ako je više topla nego hladna)jer onda i biskvit upije pa bude fino soćno.
Znaći biskvit, krema i tako do vrha, završavam sa kremom pa u frižider. Sa viškom kreme ukrašavam, ako vam je već netko nije pojeo.
Najbolje je kad  torta prenoći u frižideru.

Uvijek koristim slatko vrhnje sa 30% mm jer je krema ljepša i nema pucanja kao kod miješanja sa biljnim vrhnjem. U kremu možete ubaciti i malo ruma ali ja kvalitetnu čokoladu ne želim zalijevati rumom, to je već stvar okusa. Rum si ulijem u čašu prilikom degustacije.

Torta je totalno čoko i baš je za prave čokoljupce.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com