FRANCUSKA SVILENA PITA


Za pitu: 

- oko 185 g keksa (punozrantog koji inače koristite u cheese cakeovima ili eksperimentirajte s nekim po vašoj želji)
- 30 g šećera
- malo cimeta
- 85 g maslaca
- 80 g vode

Za kremu:

- 110 g čokolade za kuhanje
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žličica kave
- 200 ml slatkog vrhnja
- 100 g šećera
- 80 g maslaca
- 2 jaja

A priprema?

Kekse dobro izmrvite u blederu. Kad ste dobili fine mrvice dodajte im otopljeni maslac, ubacite šećer i cimet pa sve zajedno dobro promiješajte. Ako je potrebno dodajte vode, ali želite dobiti kompaktnu smjesu, nikako vodenastu pa nemojte pretjerivati s vodom. Stavite u kalup za pečenje. Ove mjere odgovaraju promjeru okruglog pleha oko 23 cm.

Prethodno zagrijte pećnicu pa ubacite na smjesu za tjesto na 8-10 minuta. Kad je gotova ostavite da se u porpunosti ohledi, a u međuvremenu napravite kremu

Prvo otopite čokoladu na bagna mariji ili parnoj kupelji, a jednostavnija varijanta je na laganoj vatri pa konstantno lagano miješanje. Ubacite ekstarkt vanilije i žličicu kave. Ostavite smjesu da se ohladi, a za to vrijeme istucite čvrsti šlag.

U posebnoj posudi izradite maslac s šećerom u kremu, a zatim postepeno dodajte čokoladnu smjesu. Kad ste dobili jednoličnu smjesu, dodajte 1 jaje i miksajte oko 5 minuta, zatim dodajte i drugo te miksajte još pet minuta. Po nekim receptima šlag pridodaju čokoladnoj smjesi, dok ga u drugima poslužuju sa strane. Ako volite intenzivnije okuse, ostavite kremu bez šlaga i poslužite ga dobro ohlađenog uz krišku francuske svilene pite. Treća mogućnost je da šlag premažete povrh čokoladne torte. Pustite da se ohladi u hladnjaku najmanje 3 sata, a najbolje preko noći (ako toliko možete čekati)