Savršeni čokoladni mint tart


Sastojci:

- rastopljeni maslac
- 250 gr brašna
- 125 gr putera
- 60 gr šećerne glazure
- 2 kašike kokosovog brašna
- jedno žumance
- 1,5 kašika hladne vode
- jedno bjelance

Mint glazura:

- 300 gr bijele čokolade
- 150 ml vrhnja
- 2 kašike mint kreme

Tamna čokolada glazura:

- 3 puta po 100 gr pakovanja mint tamne čokolade
- 250 ml vrhnja

Priprema:

Premažite tepsiju (22 cm) sa rastopljenim maslacem. Pomješajte brašno, puter, šećer i kokos dok se ne naprave male grudvice. Dodajte žumance i vodu i promješajte dok se tijesto ne sjedini. Zatim mješavinu prenesite na radnu površinu i mjesite dok ne postane glatka, zatim oblikujte u disk. Ostavite u frižider na 10 minuta.

Razvaljajte tijesto između dva komada papira za pečenje tako da dobijete disk debljine 3mm. Oblikujte disk da se lijepo uklopi u tepsiju i ostavite u frižider na 20 minuta.

Zagrijte pećnicu na 180C . Stavite tijesto u rernu da se peče 10 minuta, dok tijesto ne postane čvrsto. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. bPremažite bjelancetom da se popune pukotine u tijestu.

Za mint glazuru, ubacite čokoladu u vatrostalnu posudu. Vrhnje ubacite u tavu i ostavite da proključa, zatim prelijte čokoladu vrhnjem i ostavite 1 minutu. Miješajte polagano i ubacite mint kremu. Prelijte preko tijesta i ostavite na 1 sat.

Za glazuru od čokolade, ubacite čokoladu u vatrostalnu zdjelu, kremu stavite da proključa i prelijte preko čokolade. Ostavite na 1 minutu. Zatim lagano promješati i preliti preko mint glazure. Ostaviti u frižider na 3 sata. Prijatno!