GRIJEŠITE CIJELI ŽIVOT: Samo ovako možete ispeći savršeno pile!


Iako svatko ima svoj način pripreme piletine, neke od ovih metoda treba isprobati.

Piletina je meso koje malo tko odbija te se tako često nalazi na našim jelovnicima. Jedno od najtradicionalnijih obroka u mnogim hrvatskim obiteljima upravo je cijelo pečeno pile koje se s prilozima samo gurne u pećnicu te je brzo gotovo i praktično. No, za idealno pečeno pile razvila se cijela filozofija. I to ponajviše stoga što je ovo jelo tako standardno, tako tradicionalno i tako omiljeno. A uvijek može biti drugačije! Donosimo vam stoga savjete koji su vrijedni isprobavanja već pri prvom sljedećem receptu.


Oprano i posoljeno pile prije stavljanja u pećnicu valja dobro osušiti, a meso treba soliti nekoliko sati prije. A ako imate vremena, dobro je to učiniti i noć prije pečenja. Prije nego što pile gurnete u pećnicu, neki savjetuju kako ga je dobro nježno premazati majonezom koja jamči hrskavu koricu. Tijekom pečenja meso treba često okretati te podlijevati vodom i premazivati umakom u kojem se ono peče. Na početku temperatura pećnice mora biti jaka, a zatim ga pecite na umjerenoj temperaturi. Da kožica ne bi zagorjela u sredini ili pred kraj pečenja, treba ga prekriti folijom koja se pred kraj skida da bi se meso lijepo zapeklo. Za pečenje je bolje uzeti mlado pile, jer ono jamči savršeno jelo. Ako u pećnicu stavite pile koje je bilo u hladnjaku, trebat će vam više vremena za njegovo pečenje. No, u tom slučaju neće se ravnomjerno ispeći, zato je bolje prije pečenja ostaviti pile oko pola sata na sobnoj temperaturi kako bi se začini upili, a višak vode ocijedio.

Ne režite pile odmah nakon što je pečeno. Ostavite ga da odstoji 15 minuta, a masnoću od pečenja iskoristite te njome prelijte prilog koji ćete poslužiti uz pile, bilo da je riječ o povrću, tijestu, krumpiru ili primjerice riži.