Štrudla sa rogačem


Sastojci:

Za testo:

- 0,5 l toplog mleka
- 40 g svežeg kvasca
- 3 kašike šećera
- 1 kašika soli
- 100 g maslaca
- 1 jaje
- oko 1 kg brašna

Za fil:

- 250 g mlevenog rogača
- 0,5 l vrelog mleka
- 200 g šećera

Priprema:

Kvasac rastopiti u mlakom mleku, sa šećerom i dve kašike brašna. Ostaviti da krene da radi. Umutiti jaje, maslac, kašiku soli i malo brašna, pa dodati nadošli kvasac. Dodavati brašno po potrebi dok se ne umesi testo koje se odvaja od zidova posude u kojoj se mesi testo. Ostaviti testo da odmori oko 30 minuta, pa ga onda ponovo premesiti i podeliti na dve jufke. Ostaviti da odmori oko 10 minuta, pa rasklagijati testo na pravougaonik širine pleha i što duže i tanje testo da bude.

Pripremanje fila: Fil pripremiti dok se testo diže, za tih pola sata. Izručiti rogač u posudu, staviti šećer pa smesu promešati i preliti vrelim mlekom da bi se šećer otopio. Promešati par puta dok se šećer ne otopi dobro. Fil rasporediti po razvučenom testu, dobro rasporediti i uviti štrudlu. Staviti štrudle u namašćen pleh i ostaviti da odmori oko 20 minuta dok se rerna ne ugreje.

Štrudlu ne premazivati ničim. Samo je prekriti aluminijumskom folijom da ravnomerno dobije boju i da ne zagori. Peći je na 180 stepeni oko 40 minuta.