Okrugli Tiramisu - krem od maskarpone sira i kafe


Okrugli Tiramisu - krem od maskarpone sira i kafe

Sastojci:

-200 g sira maskrapone
-28 komada piškota keksa ili nekog drugog keksa pogodnog za rolat
-100 g šećera u prahu
-2-3 kašike instant kapućina sa ukusom vanile
-2-3 kašike krem likera od kafe (ili Baileis liker ako imate)
-250 ml slatke pavlake

Priprema:

Sir maskrapone pomiješamo sa šećerom, kapućinom, likerom i miješamo dok ne dobijemo glatku smjesu..

Od slatke pavlake umutiti šlag i pažljivo pomiješajte sa smjesom od maskraponea i ostalih sastojaka.

U medjuvremenu pripremimo i tečnost za namakanje piškota ili keksa: 3-4 kašike kapućina sa ukusom vanile pomiješamo sa 1 kašikicom Neskafe i prelijemo sa 150 ml prokuhane vode. Sve se izmiješa i ostavi da se prohladi.

Zatim pravimo rolat: Na aluminijumskoj foliji po dužini poredjati 24 piškote ili keksa: u 4 reda po 6 piškota. Kuhinjskom četkom blago ih premazati otopinom od neskafe i kapućina.

Paziti da ih ne natopimo previše, najbolje je (ako prvi put koristimo neki keks) da prije pravljenja rolata provjerimo na jednom komadiću kako djeluje na natapanje kafom.

Kad smo poredjali i premazali keks-piškotu, sipamo po njemu krem od slatke pavlake i maskrapone sira… malo sve poravnamo, a onda uz pomoć folije spojimo krajeve okretanjem nagore, tako da na završnom spoju ostane mesta da poredjamo još 4 piškote-keksa i dobijemo lijep oblik rolata.

Rolat umotan u alu-foliji ostavimo sat-dva u frižideru da se dobro ohladi i da piškota upije dio vlage od šlaga kako bi se kolač lijepo i lagano sjekao…

Prije služenja, kolač posuti kakaom.

Preuzeto sa: www.bonappetitns.com