Kanadska torta


Sastojci 

Coko korice:

-150 g cokolade za kuhanje (min 40% kakaa)
-150 g secera
-170 g maslaca (ili margarina)
-5 jaja
-100 g brasna
-1 kasicica praska za pecivo
-100 ml cokoladnog mlijeka ili mlijeka sa kasikom ruma (za preliti kore)

Beze korica:

-5 bjelanjaka
-120 g secera
-1 kasika razblazenog sirceta
-3 kasike brasna

Krem:

-500 ml mlijeka
-150 g secera
-4 vrhom pune kasike gustina
-5 zumanjaka
-250 g maslaca ili margarina
-100 g cokolade za kuhanje
-1 vanila bourbon secer

Ganache:

-200 g bijele cokolade
-200 ml slatkog vrhnja

Priprema

Pjenasto umutiti maslac sa secerom, dodati jedno po jedno zumance stalno muteci. Kada se sve dobro sjedini, dodati otopljenu cokoladu, brasno i prasak za pecivo. Umutiti cvrst snijeg od bjelanjaka i lagano ga sjediniti sa smjesom od zumanaca. Izliti kalup za tortu br.26 prekriven pek papirom. Peci 45 minuta na 175*C (proba cackalicom). Ohladjenu koru presjeci koncem na 2 dijela.

Za beze koricu dobro umutiti bjelanjke postepeno dodajuci secer. Dodati jednu kasiku sirceta i brasno te sve izmijesati kuhacom ili lopaticom, da ostane pjenasto. Peci na 150*C oko 50 minuta.

400 ml mlijeka staviti da provri sa secerom. Posebno umutiti gustin, zumanca i preostalo mlijeko pa lagano stalno mijesajuci sastaviti sa prokuhanim mlijekom. Kuhati uz stalno mijesanje dok se krem ne zgusne. Ohladjen krem sastaviti sa umucenim maslacem pa ga podijeliti na dva dijela. U jedan dio dodati otopljenu prohladjenu cokoladu, a u drugi dio vanila bourbon secer.

Tortu filovati sledecim redosljedom:

Smedja kora natopljena mlijekom, smedji fil, beze korica, bijeli fil, smedja kora natopljena mlijekom. Vratiti je u kalup i preliti ganacheom od bijele cokolade.

Za ganache staviti u serpu cokoladu i slatku pavlaku da se skroz otope, ostaviti da se malo prohladi i preliti preko torte.

Posluživanje

Tortu napraviti dan ranije da se dobro rashladi i da se preliv stegne. Ukrasiti po zelji. Ja sam je ukrasavala ogradicama od otopljenog karameliziranog secera.

Prezeto sa: www.coolinarika.com