RECEPT ZA AMERIČKE KROFNE


Sastojci 

Za tijesto:

-500 g brašna
-1 kesica suhog kvasca
-200 ml mlijeka
-200 g šećera
-2 jaja
-25 g putera
-prstohvat soli

Za umakanje:

-100 g čokolade za kuhanje
-1 supena kašika mlijeka
-10 g putera

I još:

-šećer u prahu
-šarene mrvice
-ulje za prženje

Priprema

U 50 ml mlake vode umiješati kesicu suhog kvasca. Ostaviti na toplom da naraste, oko 15 minuta.
Rastopiti puter u vrućem mlijeku i ostaviti da se ohladi, da bude mlako. U velikoj posudi spojiti vodu i mlijeko i postepeno dodavati 350 g brašna. Miješati kašikom dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki posude.

Tijesto pokriti krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi da raste preko noći. Sutradan jaja umutiti sa šećerom. Postepeno ih dodavati nadošlom tijestu, neprestano jako miješajući kašikom. Miješati sve dok se ne stvori lijepa, tekuća smjesa.Smjesi polako dodavati ostatak brašna ( 150 g ), jako miješajući kašikom. Tijesto pokriti krpom i ostaviti da se diže sat i pol. Naraslo tijesto istresti na pobrašnjenu podlogu. Dodavati mu malo brašna i zamijesiti ga da se ne lijepi za ruke. Tijesto razvući oklagijom.

Velikim i malim kalupom vaditi krofne s rupicom na sredini. Ostatak tijesta spojiti, razvući oklagijom i opet vaditi krofne. Taj postupak ponavljati sve dok se tijesto ne potroši. Od ove količine tijesta dobije se tridesetak krofni. Pripremljene krofne poredati na pobrašnjenu podlogu. Pokriti ih krpom i ostaviti da se dižu sat vremena.

Krofne pržiti u dubokom vrućem ulju. Spuštati ih u ulje tako da ona strana koja je ležala na stolu sada bude okrenuta gore. Čim se spuste u ulje, šerpu zatvoriti i pričekati 10 sekundi. Tada je donja strana krofne porumenila, pa treba skinuti poklopac i okrenuti krofne na drugu stranu. Sada ostaviti otklopljenu šerpu dok se krofne ne isprže do kraja, otprilike 15 sekundi. Tako uraditi sa svakom turom.
Gotove krofne vaditi šupljikavom kašikom na papirni ubrus.

U šerpici istopiti čokoladu sa puterom i mlijekom, pa je izliti u tanjir. U istopljenu čokoladu umakati krofne. Po želji, krofne posipati šarenim mrvicama. U jednu posudu istresti šećera u prahu po želji, pa u njemu uvaljati pokoju krofnu.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com