Pohane okruglice od sira punjene kulenom


Sastojci

Za 20 okruglica:

-400 g Gauda sira
-160 g kulena
-par listova svježeg peršina
-sol, papar
-muškatni oraščić
-jaja
-krušne mrvice

Priprema

Sir naribajte na ribež pa mu dodajte sitno sjeckani kulen i začine po želji. (Umjesto kulena možete koristiti bilo koju drugu trajnu salamu, ovisno o vašem ukusu ili “stanju” u hladnjaku.)

Gauda je nešto masniji i mekši sir koji se lako oblikuje u čvrste kuglice što ga čini dobrim odabirom za ovo jelo. Ako koristite neki drugi sir, koji je manje mastan i tvrđi, smjesi dodajte jedan bjelanjak ili čak cijelo jaje s malo brašna kako bi se lakše oblikovala u kuglice koje se neće raspasti.

Osim soli i papra, predlažem da smjesu začinite i s pola žličice muškatnog oraščića koji se odlično slaže s okusom sira.
Dobro promiješajte sve sastojke pa dlanovima formirajte smjesu u manje, čvrste okruglice.

Sirne okruglice možete panirati bez brašna. Okruglice najprije uvaljajte u razmućeno jaje, zatim u krušne mrvice, a potom opet u jaje i mrvice. Dvostrukim paniranjem dobit ćemo deblju i čvršću koricu sirne okruglice.

Nakon paniranja sirne okruglice stavite u hladnjak na barem 10 minuta kako bi se sir malo ohladio i stisnuo. Tako ćete okruglice moći pržiti duže, taman da se sir iznutra otopi, a da okruglica dobije hrskavu koricu izvana.

Okruglice od sira pržite u vrelom dubokom ulju, nekoliko komada odjednom, oko 30 sekundi. Ovdje je vrlo važna temperatura ulja – ako je ulje prehladno, okruglice će se raspasti. Ako je ulje prevruće, dobit ćete hrskavu koricu prije nego se sir iznutra stigao otopiti.

Posluživanje

Okruglice nakon prženja odložite na papirnati ubrus da upije višak masnoće. Pohane okruglice poslužite tople uz omiljeni umak.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com