Đevrek pogača sa jogurtom ... Ovo definitivno morate probati!


Sastojci

Za testo:

- 600 gr mekog brašna tip 500
- 1 kvasac
- 2 1/2 dcl mleka
- 2 kašikice šećera
- 4 kašike jogurta
- 50 gr margarina
- 1 jaje
- 1 ravna supena kašika soli

Za fil:

- 125 gr margarina
- 125 gr feta sira
- 1 jaje

Premaz:

- žumance
- kašika ulja


Priprema

Krećemo od mleka, jogurta i šećera koje stavima da se ugreju. Mleko treba da bude mlako, tako da ne peče čist prst koji malko uguramo u mleko da probamo. Odna skinemo mleko sa vatre i izmrvimo kvasac, ostavimo da nadođe. Kada je kvasac onako, nabubrio, onda je spreman za dalji rad.

Za to vreme izmerimo brašno, ja sam se trudila da uradim baš sve po receptu, ne onako odokativno i to je baš dobra mera. U brašno stavimo so i margarin. Margarin dobro izmrvimo sa brašnom. Dodamo jaje i mleko sa kvascem i jogurtom i mesimo dok ne postane skroz glatka masa. Pošto je testo više meko nego tvrdo, lakše je da se mesi rukom ispod testa i tako u krug ga pomerati. Bude jako lepo i glatko. Onda ga stavimo na toplo mesto, ja prekrijem krpom i upakujem u ćebe, da odstoji nekih sat vremena, kako bi se udvostručilo.

Daku pospemo brašnom i razvijemo testo na što tanje, ne baš fliš papir tanko, ali nekih 5-7 mm je taman. Onda vadimo sa nekom velikom modlom krugove, tako da jedan krug bude otprilike malo više od trećine širine okrugle tepsije u kojoj ćemo peči pogaču. Meni je izašlo nekih 30 komada.

Umutimo jaje sa margarinom i dodamo sir, da bude fina, jednolična masa. Tepsiju namažemo margarinom i stavimo jedan krug tik uz ivicu tepsije. Na njega stavimo uvrh kašikicu fila, pa 2/3 kruga prekrijemo novim krugom. Ako imate više nego ja krugova, možete i gušće ređati. Tako ređamo skroz u krug, dok ne istrošimo sve i kada dođemo do zadnja 2-3, onaj prvi krug malčice podignemo ( i one koji leže na njemu) i guramo zadnje ispod njih. Tada ovako pripremljeno ostavimo još nekih 20-tak minuta i za to vreme malo upržimo susam i umutimo žumance sa uljem.

Kada je odstojalo, premažemo jajetom i stavimo u rernu na 200 C da se peče nekih 20 minuta, onda prekrijemo od gore papirom za pečenje i ostavimo još 10 minuta. Meni je najlakše da lepo izvadim pečenu pogaču na tanjir, tako što je opsečem u krug, prekrijem velikim tanjirom, prevrnem, ponovo stavim jedan tanjir od gore i ponovo prevrnem i gotovo, pogača spremna za cepkanje.

Vrlo je lako naprabiti i veoma je ukusno plus lepo za oći. Prijatno!

Preuzeto sa: receptizasvakidan.info