NAJBOLJI RECEPT ZA PITU ZELJANICU

Sastojci

-500 g punomasnog kwarka
-250 g feta sira
-200 ml kisele pavlake
-4 jaja
-ulje
-sol
-500 g opranog i izrezanog spinata
-500 g gotovih jufki ili kora za pitu

Priprema

U zdijelu pomjesajte izrezani spinat kojeg ste predhodno oprali i ocijedili sa kwarkom, pavlakom, feta sirom, jajima te posolite po ukusu.

Jufke rasirite i izrezite nesto vece od okruglog pleha u koji cete slagati pitu. Nauljite pleh i stavite prvo jednu jufku koju ponovo malo nauljite i stavite drugu jufku. Zatim stavite otprilike oko 5 velikih zlica smjese koju ravnomjerno raspodjelite.

Redate dvije jufke koje svaku premazete uljem pa fil, dok ne nestane fil, pritom  pazeci da na kraju zavrsni dio ide sa tri jufke koje izrezemo.Naravno i te tri jufke svaku premazemo uljem.

Peci u predhodno zagrijanoj pecnici na vruci zrak180 stepenina  da se zeljanica ispece i dobije zlatno rumenu boju.Kod mene je to dvadesetak minuta a vi prilagodite vrijeme vasoj pecnici.Moja pecnica je po zapremini manja od standardnih zbog toga pece brze.

Pecenu zeljanicu izvadite iz pecnice i drzite pokrivenu salvetom desetak minuta.
Prijatno vam.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com

Odricanje od odgovornosti: Slike, članci ili videozapisi koji se nalaze u članku ponekad dolaze iz raznih izvora drugih medija. Autorska prava u potpunosti su u vlasništvu izvora. Ako postoji problem sa tim pitanjem, možete nas kontaktirati ovdje.