Semifreddo vanilija, lješnjak, čokolada


Sastojci

Biskvit

-180 g jaja
-70 g bjelanjka
-90 g šećera
-90 g oguljenih lješnjaka
-25 g brašna
-prstohvat soli

Sirup za biskvit:

-50 g šećera
-50 g vode
-1 žlica likera od badema (amaretto)

Semifreddo vanilija:

-100 g žumanjaka
-90 g šećera
-20 g dekstroze (može i za 20 g više šećera)
-1 mahuna vanilije (sjemenke)
-30 g vode
-300 ml sladkog vrhnja
-1 listić želatine

Semifreddo lješnjak:

-80 g žumanjaka
-75 g šećera
-15 g dekstroze (možete povećati količinu šećera)
-25 g vode
-60 g paste od lješnjaka
-250 ml sladkog vrhnja
-1 listić želatine

Semifreddo čokolada:

-80 g žumanjaka
-75 g šećera
-15 g dekstroze
-25 g vode
-60 g otopljene tamne čokolade
-250 ml sladkog vrhnja
-1 listić želatine

Priprema

Lješnjake sa 25 g šećera sameljite u multipraktiku da postignete fin prah.  Bjelanjke sobne temperature sa prstohvatom soli mikserom umutiti u snijeg. Jaja sa ostatkom šećera pjenasto mutiti mikserom, da smjesa naraste. Špatulom umješati lješnjake i brašno, na kraju još snjijeg od bjelanjka. Izliti smjesu u kalup 30 x 30 cm, obložen peki papirom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C otprilike 10 minuta. Pečenu koru ohladiti.  Za semifreddo treba vam samo pola kore, pa ako želite možete napraviti pola manji biskvit, ma nije problem ni pojesti ostatak.

Za sirup provriti vodu sa šećerom, prohladiti  i dodati liker.

Za smjesu od vanilije šećer, dekstrozu i vodu staviti u šerpicu i  kuvati da dostigne 121 stupnjeva celzija. U međuvremenu mikserom mutiti žumanjke,  lagano dodavati šećerni sirup i na kraju sjemenke vanilije. Smjesu mutiti da se ohladi na sobnu temperaturu. Želatinu namoćiti u hladnoj vodi, pa kad se napije, ocjediti je, otopiti na laganoj vatri  i dodati u smjesu od žumanjaka. Na kraju u smjesu lagano dodati i tučeno vrhnje. Kalup dimenzije 30 x 8 x 10 cm obložiti prozirnom folijom i u njega sipati smjesu. Staviti u zamrzivač.

Smjesu od lješnjaka pripremiti isto kao smjesu od vanilije, samo što se u ohlađenu smjesu od žumanjaka dodava pasta od lješnjaka prije nego se stavi želatina i vrhnje. Sipati u kalup na vrh smjese od vanilije i vratiti u zamrzivač.

I čokoladnu smjesu pripremiti na isti način i sipati je u kalup poslije prve dvije smjese. Biskvit odrezati na veličinu kalupa, natopiti ga sirupom i staviti na vrh čokoladne smjese. Vratiti u zamrzivač  za najmanje 3 sata ili preko noći. Prije posluživanja semifreddo izvadidi iz zamrzivača za nekoliko minuta, okrenuti kalup na tanjir i dekorisati otopljenom čokoladom i sjeckanim lješnjacima.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com