Čoko-orah torta


Sastojci

KAKAO BISKVIT

-8 jaja
-8 žlica šećera
-4 žlice ulja
-4 žlice tople vode
-8 žlica glatkog brašna
-1 vrećica pecilnog praška
-2 žlice gorkog kakaoa

ŠARENI BISKVIT

-4 jaja
-4 žlice šećera
-2 žlice ulja
-2 žlice tople vode
-1/2 vrećice pecilnog praška
-1 žlica gorkog kakaoa
-4 žlice glatkog brašna

BISKVIT OD ORAHA

-3 jaja
-3 žlice šećera
-3 žlice glatkog brašna
-10 dag mljevenih oraha
-pola žličice pecilnog praška
-1 žlica gorkog kakaoa

ČOKOLADNA KREMA

-1 l mlijeka
-10 žlica šećera
-2 vrećice pudinga okus čokolada
-30 dag tamne čokolade
-2 vrećice Mljevene želatine
-4 dl slatkog vrhnja za šlag

KREMA OD ORAHA

-2 dl mlijeka
-10 dag šećera
-15 dag tamne čokolade
-20 dag mljevenih oraha
-4-5 žlica mljevenih piškota ili keksa
-1 dl slatkog vrhnja za šlag

ZA NATAPANJE BISKVITA

-cca 1 dl toplog mlijeka u koji ste umiješali instant kakao

Priprema

Četvrtasti pleh za torte(38x25 cm) obložite pek papirom. Uključite pećnicu na 180 st. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke tucite u čvrsti snijeg. Dodajte šećer,tucite. Smanjite brzinu miksera,dodajte žumanjke,vodu i ulje. Brašno prosijte sa pecilnim praškom i kakaom. Nježno umiješajte u smjesu,odižući špatulom od dna prema vrhu. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite 30-35 min na 180 st. Obavezno provjerite čačkalicom da li je biskvit pečen. Ostavite ga 15 min u kalupu.prebacite ga na rešetku,neka se hladi do kraja.

Šareni biskvit pripremate na isti način. Odvojite malo smjese i u nju umiješajte kakao. Veliki pleh od pećnice obložite papirom za pečenje i naizmjenično žlicama stavljajte hrpice tamnog i svjetlog biskvita.Vilicom prošarajte hrpice. Pecite na 180 st,15 minuta. Pečeni biskvit zarolajte zajedno sa papirom,neka se ohladi.

Za biskvit od oraha istucite bjelanjke u snijeg,dodajte šećer,još malo tucite.Primješajte žumanjke i orahe.
Umiješajte brašno prosijano sa pecilnim praškom i kakaom. Pecite u onom kalupu za torte iz početka priče,20 min na 180 st. Pečeni biskvit prohladite u kalupu,i prebacite na rešetku da se ogladi do kraja.

Priprema čokoladne kreme

Želatinu prelijte hladnom vodom,neka bubri. Zakuhajte puding po uputstvu na vrećici. U vrući puding umiješajte čokoladu,zatim pripremljenu želatinu.Prekrijte uz rub prozirnom folijom,neka se hladi na sobnoj temperaturi,

Za kremu od oraha zakuhajte mlijeko i šećer,i u njemu otopite čokoladu. U vruće dodajte mljevene orahe i keks. Ohladite.

Istucite slatko vrhnje u šlag.Pred sam kraj tučenja,dodajte prosijanu žličicu škrobnog brašna. Šlag bude postojan. Za čokoladnu kremu tucite 4 dl slatkog vrhnja,za kremu sa orasima 1 dl.

U ohlađenu čokoladnu kremu umiješajte šlag. U kremu sa orasima također umiješajte šlag. Odmah odvojite oko 250 g čokoladne kreme i par žlica kreme sa orasima.

Čokoladnu kremu radila sam nebrojeno puta,ali svaki put odvojim žlicu kreme na tanjurić i nakratko stavim u ledenicu.Da budem sigurna da će se krema stisnuti.Do sad nije omanula.

Šareni biskvit pažljivo razmotajte,obrežite krajeve. Nadjenite ga kremom od oraha,zamotajte.Na kratko ga stavite u ledenicu,lakše ćete ga kasnije uzdužno prerezati.

Čokoladni biskvit prerežite vodoravno. Na tacnu za serviranje položite jedan dio biskvita,opašite ga obručem za tortu.Navlažite biskvit.

Na biskvit ulijte oko 400 g čokoladne kreme. Šarenu roladu uzduž prerežite i položite na kremu. Prelijte sa čokoladnom kremom,oko 900 g kreme trebalo bi vam prekriti rolade.

Biskvit od oraha položite na kremu.Uvijek ga prenosim zajedno sa papirom na kojem se pekao.nježno pritisnite,da se dobro priljubi uz kremu. Maknite papir.

Kada ste odvojili 250 g čokoladne kreme,i malo kreme sa orasima.Pomiješajte te dvije kreme,i nanesite je na biskvit od oraha. Ostao vam je još jedan sloj čokoladnog biskvita,navlažite ga i položite na kremu.

Stavite tortu na hlađenje,najbolje preko noći. Oslobodite je obruča i ukrasite. Znate već,ja bih je najradije prelila čokoladnom glazurom i ukrasila šlagom i orasima.

Za tortu na kat,odmjerite za donji dio 25x25 cm. Ostatak torte 13x25 cm formirajte u gornji kat.

Preuzeto sa: coolinarika.com