Pekmez od šljiva iz kazana (tzv. bestilj)


Sastojci

-80 kg šljiva
-1,5 kg šećera
-2 čepa ruma
-na vrh noža cimeta
-1-2 vrećice vanilin šećera (može i bez njega)

Priprema

Šljive oprati i "ispučiti", to je lokalni naziv za čišćenje košpica. Naložiti vatru i postaviti kazan s postoljem ("sadžakom"). Ubaciti šljive i početi s miješanjem.

Cijelo vrijeme treba dodavati drva na vatru jer masa mora kuhati da se višak vode ispari. Također, cijelo vrijeme treba miješati da pekmez ne zagori. Za to nam služi posebna mješalica koju se napravi po mjeri kod stolara.

Nakon nekoliko sati se primjeti kako se masa smanjuje i postaje gušća. Za to vrijeme oni koji ne miješaju mogu piti kavu, doručkovati, grickati preostale šljive... :)

Pred kraj bude već dobro zgusnuta masa. Sada se dodaje šećer i začini. Obično dodamo 1 kg šećera , dobro promiješamo i dodamo još po potrebi, jer to ovisi koliko su slatke šljive. Ovaj se pekmez može raditi i bez šećera ali se onda mora dobro ukuhati da se ne pokvari.

Čiste staklenke malo zagrijemo blizu vatre i punimo ih pekmezom pazeći da ne bude mjehurića zraka. Obzirom da je pekmez vruć staklenku držimo u kuhinjskoj salveti. Rub staklenke obično bude preljeven pekmezom. Mokrom krpicom brisati rubove nakon čega smo stavljali poklopce.

Pekmez je jako gust i ljepljiv. U štrudlama, kiflicama, salenjacima i sl. ne curi kod pečenja. A u buhtlama je nezamjenjiv. :)

Poklopljene tegle idu na "dunstanje", odnosno pokrijemo ih dekama, spužvama, stolnjacima.... da se lagano hlade do sutra, tako se pekmez neće kvariti i trajat će duže. Bez problema može stajati 2-3 godine. Ali, neće ... potrošit će se. :)

Preuzeto sa: coolinarika.com