4 KORAKA DO SAVRŠENO PEČENOG PILETA!Vjerovatno mislite da nije pretjerana filozofija napraviti pečeno pile: stavite  ga u rernu, začinite sa solju i biberom i pečete 45 minuta na 200 stepeni.

Međutim, francuski kuvar Daniel Bolud, vlasnik restorana sa tri Mišelinove zvjezdice, smatra da je nemoguće napraviti ukusnu hranu bez mnogo truda i rada. I naravno, mnogo vježbe.

Bulud je otkrio nekoliko caka koje je naučio tokom godina rada kao profesionalni kuvar, a koji može svako od nas da primijeni i da dobije savršeno pečeno pile u samo 4 koraka. Možete koristiti jedan ili sva četiri, ali će pile svakako biti ukusnije nego da niste upotrijebili ni jedan savjet.

1) MARINIRAJTE

Po kuvaru Buludu, mariniranje piletine je krucijalno da bi se dobila hrskava korica i da se pile ne bi osušilo. Napravite miks od tri litra vode, oko 150 grama soli, 150 grama šećera i meda. Stavite sve to na vatru da proključa  i pustite neka se ohladi na sobnoj temperaturi. Onda stavite cijelo pile u marinadu, pokrijte i stavite u frižider oko 18 sati. Koža će izgledati bleđe i biće mnogo nježnija na dodir. Izvadite pile na pleh.

2) VEŽITE

Vežite pile tako što ćete mu staviti kanap po sredini grudi i potom ga okrenite i vežite kanap. Jedan kraj kanapa vežite oko jednog bataka, a drugi oko drugog i spojite ih vezujući kanap u mašnicu.

3) OSUŠITE

Sušenje, kao i mariniranje, mora da se radi sa živinom i to je tehnika koja se primjenjuje od davnina. Tako se znatno poboljšava ukus pileta i hrskavost kožice, kaže Bulud. Kada izvadite pile iz marinade i povežete ga, stavite ga u frižider na 12 sati, otkrivno i bez ikakvih začina. Kada prođe 12 sati, možete dodati koje god začine želite, ali vam ne treba so. Bulud preporučuje da  dodate biber, ruzmarin i bijeli luk.

4) PECITE

Sada konačno možete da pečete pile. Bulud ima poseban metod koji voli da koristi: 15 minuta peče na 220 stepeni čisto da porumeni, a zatim 20 minuta na temperaturi od 180 stepeni dok ne bude skroz gotovo. Međutim to nije to. Iako većina nas krene da jede piletinu nekoliko minuta pošto je izvadi iz rerne, Bulud preporučuje da piletina bude 90-95 odsto gotova i da je onda ostavimo da pola sata stoji na toplom mjestu dok ne krenemo da je jedemo. Ako je siječete ranije, izgubiće vlažnost i ukusne sokove.

Ovaj recept je idealan ako pripremate svečani ručak i imate dosta vremena za to, a istovremeno je i veoma jednostavan- kaže Bulud.

Preuzeto sa: ekskluziva.ba