Male tajne velikih majstora: OVO SU TRIKOVI ZA SAVRŠENE PALAČINKE!



Rijetki su pravi majstori koji mogu napraviti ``savršene`` palačinke. Vrlo često se radimo greške koje naizgled izgledaju kao da su nebitne ali izgleda da je itekako bitno pazoto i na najmanje detalje. Saznajte kakve greške vi radite dok ih pečete.

Rijetko tko ne voli palačinke. Idealne su kao obrok, a još bolje kao desert s dodacima poput domaćeg pekmeza, sladoleda, oraha ili drugih omiljenih sastojaka

Ponekad nam palačinke ne uspijevaju i uz najbolju volju, a vaše se greške možda kriju na sljedećoj listi.

Odabir brašna

Najlakše je odabrati višenamjensko brašno i tada mislimo da ne griješimo. No, Huffington Post piše kako slavni američki chef Alton Brown preporučuje da ga pomiješate s brašnom za pečenje kolača. Brown tvrdi da će zbog toga smjesa biti puno bolja.

Važite sastojke

Želite li odlične palačinke ne možete koristiti odokativne mjere. Treba se držati recepta i vagati svaki sastojak. To svakako znači da ćete izgubiti više vremena na pripremu smjese, ali vrijedi probati.

Priprema smjese

Puno je lakše pripremiti smjesu prije pečenja i samo krenuti s poslom kada nam zatreba, ali smjesa nije ista kada jednom odstoji. Ostavite li smjesu da stoji, brašno će upiti previše tekućine i palačinke će biti deblje nego što bi trebale.

Također, vrlo je važno da smjesu ne mutite predugo. Svi imamo poriv izmutiti smjesu toliko jako da ne ostane niti najmanja grudica, ali to nije potrebno. Čim napravite smjesu, krenite s pečenjem.

Ulje

Naučeni smo ulje stavljati direktno na tavicu, ali stručnjaci kažu da to nije pametan potez. Razlog tome je što su ponekad tavice neravne pa će se ulje sakupiti u udubinama, na drugim će dijelovima ostati suho. Tada imate veće šanse da se palačinka prilijepi. Umjesto toga radije namažite cijelu površinu papirnatim rupčićem.

Temperatura pečenja

Tava treba biti zagrijana, ali ako pretjerate palačinka će se zapeći i neće rasti. Najbolje je da odaberete srednje jaku vatru i onda ćete biti sigurni da palačinka neće zagorjeti. I kada izlijete smjesu ne tresite tavicu, već pustite da se donji dio do kraja ispeče pa samo preokrenite.

Preuzeto sa: ekskluziva.ba