Ovoga se nikada ne biste sjetili: Šest nevjerovatnih upotreba ljuski od jajeta!



Osim što je najčešće korišćena namirnica kao sastojak u receptima ili kao obrok, jaje ima niz vrijednosti i nakon što potrošimo njegov sadržaj. Naime ljuska jajeta prijatelj je kože, kućanstva i kućnih ljubimaca, njegove moći koristili su naši stari i to s razlogom. Donosimo šest pametnih upotreba čvrstog oklopa.

1. Prirodni pesticid

Smrvite ljusku jajeta i njome obložite krug oko biljki u vrtu, ljuska će je štititi od navale malih štetočina popt gusjenica i puževa te djelovati poput prirodnog pesticida. Miris jajeta takođe će štititi prilaz nepoželjnih gostiju u vrtu.

2. Čistač kamenca

Ljusku jajeta dobro usitnite, najbolje u kuhinjskoj krpi i lupajući drvenim batom ili valjkom. Potom ljusku pomiješajte s jabučnim sirćetom i koristite kao abrazivno sredstvo za uklanjanje kamenca sa sudopera, termosa i posuđa.

3. Kuhinjsko pomagalo

Na dnu jajeta napravite rupicu širine pola centimetra i nježno tresite dok kroz nju ne iziđe sadržaj jajeta. Ljusku operite pod mlazom mlake vode posušite i koristite kao kalup za izradu na primjer čokoladnih jaja.

4. Najjeftiniji vodoinstalater

Nekoliko ljuski jajeta smrvite i ubacite u odvod, te pustite vodu da teče. Pod mlazom će ljuska prolazeći kroz cijevi na sebe pokupiti nečistoće i masnoće te ih ukloniti.

5. Sredstvo protiv svraba

Ljuske jajeta ostavite u tegli sa jabučnim sirćeto  u periodu od dva dana. Ljuska će omekšati i nastaće homogena smjesa koju možete koristiti kod iritacije kože i svraba posebno onih uzrokovanih ugrizima insekata.

6. Dodatak prehrani kućnog ljubimca

Ljusku od jajeta stavite u pećnicu na pola sata pri temperaturi od 250 stepeni. Ljusku ohladite i prebacite u plastičnu vrećicu sa zatvaračem te usitnite valjkom. Smrvljenu smjesu stavite u hranu svog psa kao dodatak kalcijuma za zdrave kosti i zube vašeg ljubimca.

Prezeto sa: ekskluziva.ba