Vrlo ukusni kolačići - Oblačići


Sastojci

Za podlogu

-100 g putera
-50 g šećera
-1 kom žumance
-1 kom vanilin šećer
-mrvica soli
-180 g brašna
-za oblačiće
-3 kom bjelanca
-150 g šećera u prahu
-200 g mljevenih lješnjaka ili oraha

Za fil

-150 ml slatke pavlake za šlag
-150 g čokolade za kuvanje
-1oo g pečenih mljevenih lješnjaka ili oraha

Priprema

Za podlogu, puter sobne temperature umutiti pjenasto, dodati šećer, vanilin šećer, mrvicu soli i žumance i mutiti da se šećer istopi. Brašno sipati postepeno i zamijesiti glatko tijesto, zamotazi u prozirnu foliju i staviti u frižider do pripreme.

Za oblačiće bjelanca umutiti u čvrst snijeg, šećer dodavati u 2-3 puta neprekidno muteći da masa bude čvrsta i sjajna oko 10-ak minuta. Mljevene lješnjake umiješati kašikom polako da smjesa ostane čvrsta.

Zvjezdastim nastavkom šprica za kolače, najširi, istiskati u pleh obložen papirom za pečenje hrpice prečnika 3 cm. Staviti u rernu zagrijanu na 150 C, peći 15-ak minuta, smanjiti na 100 C i peći još 20-ak minuta.

Tijesto za podlogu izvaditi iz frižidera, istanjiti na 2-3 mm debljine, vaditi modlicom prečnika 3 cm i stavljati u pleh obložen papirom za pečenje. Peći u rerni zagrijanoj na 200 C 8-10 min.

Lješnjake prepečene u suvoj tavi ohladiti i samljeti. Slatku pavlaku i izlomljenu čokoladu zagrijavati da se čokolada istopi. Umiješati mljevene lješnjake i filovati po dva kolača, jedan podloga a drugi oblačić.

Mogu se jesti odmah, a najbolji su sutradan.

Posluživanje

Od ove količine tijesta dobije se oko 60 gotovih kolačića.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com