Risotto Bolognese


Sastojci  

-100 g pancete
-4 filea slanih srdela
-1 nasjeckani luk
-2 reznja usitnjenog cesnjaka
-1 naribana karota
-1 rebro nasjeckanog celera
-500 g mljevene govedine
-1/4 zlicice origana
-1/4 zlicice majcine dusice
-1/4 zlicice bosiljka
-1/4 zlicice crnog papra mljevenog
-120 ml vermuta
-120 ml mlijeka
-400 g pasiranih rajcica
-250 g arborio rize
-2 l vrelog temeljca ili vode
-sjeckani persin
-ribani parmezan
-1 zlica maslaca

Priprema

U siroj posudi zagrijavaj nasjeckanu pancetu dok se ne otopi i ne postane zlatnozute boje. Dodaj nasjeckane slane srdele, pa dodaj narezani luk i dinastaj na laganoj vatri dok dok luk ne postane proziran i kremast.

Luku dodaj cesnjak, karotu i celer, pa dinstaj uz mijesanje dok sva tekucina ne ispari. Dodaj meso i nastavi dinstati dok tekucina iz mesa ne ispari. Sve zalij vermutom i pusti neka se reducira, pa dodaj mlijeko i pusti neka se reducira uz stalno mijesanje.

Mesu dodaj, origano, majcinu dusicu, bosiljak i papar , pa dodaj rajcicu i 200 ml temeljca. Pusti neka uskuha, smanji vatru i poklopi, pa kuhaj istiha 30-40 min uz povremeno mijesanje. Ne dodaji sol jer su i panceta i slane srdele i parmezan dosta slani, a i sam umak ce se ukuhati do karaja i biti slaniji.

Ukuhanom umaku dodaj ispranu rizu i polako uz stalno mijesanje dodaji po 200 ml temeljca ali tek posto prethodni riza upije. Ovaj proces ce uzeti oko 20 min. Zato u ovom periodu zaboravi na telefon, zvono na vratima ili neocekivanog gosta. Neka sve ceka jer vas dijeli  samo jedan trnutak od ukusnog do zagorenog rizota ili od kuhanog bas na mjeru do raskuhanog rizota. Zato zaboravi na sve i mijesaj lagano i dolijevaj tekucinu. Rizot ce postajati sve kremastiji, a riza ce nabubrijeti.

Gotovi rizot probaj, rizu morate osjetiti pod zubom kada zagrizete i to je pravi trenutak za skinuti rizot sa vatre. Dodaj, sjeckani persin, ribani parmezan i maslac, pa sve dobro promijesaj. Opet probaj, pa ako treba sad dodaj jos malo soli. Rizot serviraj sa jos persina i parmezana.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com