Svečani jesenji rižot od buče i kozica (škampa)


Sastojci 

-500g buče
-250g repova kozica (škampa)
-1 kom glavice crvenog luka ili još bolje ljutike
-3 režnja češnjaka
-1 dl maslinovog ulja
-1/2 bijelog vina
-3 jž konjaka
-malo ljute papričice
-15 jž riže za rižote (carnaroli, roma ili vialone nano)
-30g maslaca
-1l riblje juhe ili fumeta od rakova za zalijevanje

Priprema

Hokaido tikvu izrežite na kockice skupa s korom. Kozicama odlomite gornji dio i ogulite repiće (ako imate škampe isti je postupak). Ribu očistite - povrće isjeckajte na manje komade.
Za svaki rižot važna je juha s kojom ga zalijevate.

Ovdje je u pripremi prava riblja juha od malih svježih riba, koje nisu skupe i koje će dati odličan osnov za zalijevanje. Očistite glave (da je lakše i brže), narežite 2 mrkve. 1 crveni luk, režanj češnjaka, malo celera, lovorov list, dodajte 2 žlice maslinovog ulja, soli i papra, prelijte s malo više od litre hladne vode.

Neka juha kuha 20-tak minuta - procijedite je na fino sito, dobro pritisnite kuhane namirnice i bacite ih. Dobili ste juhu za zalijevanje rižota.

Sada pripremite kozice: 

U tavu na maslinovo ulje stavite prepolovljeni režanj češnjaka (poslije ćete ga baciti), malo ljute papričice i pustite da se ulje namiriše. Onda ubacite repove kozica, hitro ih popecite na jačem ulju, zalijte s konjakom, sačekajte koju minutu da alkohol ishlapi. Ugasite. Samo malo posolite.

Pripremite se na pravljenje osnove za rižot: na maslinovom ulju zažutite najprije crveni luk i buču, posolite i ubacite rižu. Pržite je dok vam je moguće okretati. Dodajte decilitar bijelog vina, promiješajte i tada započnite dolijevanje kipuće riblje juhe uz stalno miješanje

Kada je riža skoro gotova, ubacite sadržaj tave s kozicama. Probajte rižot - dočinite ako treba. Pustite ga kuhati još minutu , zatim ga ugasite , dodajte maslac i "potucite", energično miješajući da riža pusti škrob i da rižot postane kremast.

Na tanjuru ukrasite rižot s grančicama majčine dušice (timijana).

Posluživanje

Rižot se jede apsolutno odmah. Za početnike je dobro znati da je riža gotova kada joj samo središnji dio zrna ostane tvrd. Dobro je ugasiti kada je još jušan - kada se potuče , pusti ga se još nekoliko minuta da ostane i onda se  posluži.Tako sam naučila od vrhunskih kuhara rižota. Netko ga gasi ranije i pušta 5- čak desetak minuta da odstoji. Ja nisam nikada jela tako pripremljen rižot a da riža nije bila prekuhana i rižot presuh.

Ako koristite škampe - onda se od glava i još pokojeg škampa napravi tzv. fumet (juha od rakova) s kojim se rižot zalijeva. Dobije se još snažniji okus po rakovima.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com